Holdningerne og Billederne

Jim Højberg mener at fremtidens samfund har brug for det kunstneriske og poetiske menneske, der ikke lader sig binde af fordomme og vaner. Mennesker skal kunne tænke kreativt og skabe nye idéer.

Om skolesystemets indflydelse på eleverne siger Jim Højberg, ”Deres kreative evner bliver frataget dem, blandt andet gennem skolesystemet.” , og fortsætter, ”Den dag børn er blevet alfabetiseret, holder de tit op med at lege, siger Flemming Mouritzen fra Syddansk universitet. Jeg tror, der er noget om snakken. Det musiske fremmes gennem kultur og leg. Alle ideer opstår mellem kaos og orden, siger den finske hjerneforsker Matti Bergstrøm, og det er her børn befinder sig, når de leger. Derfor skal vi som voksne til at lege. På børnebiblioteket i Vejle ”leger” vi. Gennem legen får vi nye ideer.”

Illustrationerne i Jim Højbergs bøger er alle af professionelt tilsnit. Peter Bay Alexandersen, Jon Ranheimsæter, Claus Bigum, Nis Jakob og Otto Dickmeiss er næppe kendt af de fleste. Jesper Deleuran er nok mere kendt blandt andet som tegneserietegner og forfatter. Han har illustreret agentbøgerne og serien om de farvede uhyggeligheder. Pia Thaulov, som også har illustreret et par af Jim Højbergs bøger, hører til blandt de mere kendte kunstnere.