Garmann

Citat
”De første hvepse besvimer allerede i vindueskarmen. Den sjette sommer gik alt for hurtigt. Da Garmann lukker skoletasken, mærker han en kølighed i luften. Ud af øjenkrogen ser han det første blad dale ned fra æbletræet. Før han går i seng, mærker han en sidste gang om nogle af tænderne er løse. Der er tretten timer, til skolen starter. Og Garmann er bange.”
”Garmans sommer”, sidste side.

Vi møder første gang den seksårige dreng Garmann i Stian Holes ”Garmanns sommer” fra 2006 (”Garmanns sommer”, 2008). Det er Garmanns sidste sommer, inden han skal starte i skole, og han er begyndt at være urolig for, hvad fremtiden bringer. Han spørger de voksne omkring sig, om de også er bange for noget? ”Skal du dø snart?” spørger Garmann sin ene tante, hun nikker bekræftende: ”jeg gruer mig for at skulle rejse fra dig. Men det bliver spændende med den store have”. Garmanns far skal også rejse af sted, men det er fordi han skal på turné med sit orkester.

At tage afsked er et gennemgående tema i billedbogen. Garmann begraver en død spurv, tanterne rejser med båden ”lige ind i himmelen” og på sidste opslag i bogen konstaterer Garmann, at ”Den sjette sommer gik alt for hurtigt”. På billedsiden blandes gamle fotografier med moderne motiver og tematiserer således også tidens gang.

I efterfølgeren ”Garmanns gate” fra 2008 (”Garmanns gade”, 2011) er det blevet efterår, og livet er ikke blevet mindre kompliceret for Garmann. Bøllen Roy lokker Garmann til at sætte ild på Frimærkemandens have, Roy stikker af, da de opdages, men Garmann bliver og hjælper med at slukke ilden.

27145043

Langsomt bliver Frimærkemanden og Garmann gode venner, de deler en fascination af verden omkring sig. Garmann arbejder på sit eget herbarium, og Frimærkemanden sætter livet i system: ”Et menneske år er 7 hundeår, en kat har 9 liv, og et menneske består af 73 procent vand … Du tænker 50 000 tanker hver dag!”. Verden er stor, og det er ikke alt, der går, som man forventer: ”Det er ikke alle breve som kommer frem,” som Frimærkemanden siger.

I den foreløbig sidste bog om Garmann, ”Garmanns hemmelighet”fra 2010 (”Garmanns hemmelighed”, 2010), er det tidligt på sommeren. Garmann deler en hemmelighed med den ene tvillingesøster Johanne. De gemmer sig langt inde i skoven, fra forældrene og fra den anden tvillingesøster Hanne, deres leg kredser om en forladt rumkapsel og om en spæd forelskelse. Sammen forsøger de at sætte ord på store emner som kærlighed, gud og voksenlivet der ligger lige om hjørnet.