portræt af Stian Hole
Foto: Privatfoto

Stian Hole

cand.mag. Helle Eeg, 2015. Blå bog og bibliografi opdateret november 2024.
Top image group
portræt af Stian Hole
Foto: Privatfoto

Den norske billedbogsforfatter Stian Holes bøger om den tænksomme og underfundige dreng Garmann blev øjeblikkelige klassikere, allerede da den første bog udkom i 2006. I Holes foruroligende billedunivers flyver farvestrålende fugle side om side med sorte katte, mælkebøtter i frø, fordrejede smil og ikonbilleder af bl.a. Elvis og prinsesse Diana. I dette univers tages børns uro og usikkerhed overfor så alvorlige emner som døden, kærligheden, den onde nabodreng og den første skoledag alvorligt. Det er eksistentiel børnelitteratur, når den er allerbedst.

 

139720016

Blå bog

Født: 20. marts 1969 i Hokksund.

Uddannelse: Uddannet fra Institutt for visuell kommunikasjon på Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo.

Debut: Den gamle mannen og hvalen. Cappelen Damm, 2005.

Litteraturpriser: Brageprisen, 2006. Bologna Ragazzi Award, 2007. Nordisk Børnebogspris, 2009. Deutscher Jugendliteraturpreis, 2010. Brageprisen, 2010.

Seneste udgivelse: Min blå cykel. Alinea, 2024. 

Inspiration: Billedkunstneren Edward Hopper.

 

Videoklip
Stian Hole præsenterer sig selv og sit forfatterskab

Artikel type
boern

Baggrund

”Kajak staves på samme måde, både forlæns og baglæns, siger Anna. Og det gør regninger også. – præcis som med Anna, svarer far. Men nu må du skynde dig, ellers kommer vi for sent. Anna kan mærke at far er rastløs selv om hun ser den anden vej. Hun kan mærke det på luften, på græsset, i arret på knæet, i modermærket på halsen og i hvert eneste hårstrå på hovedet. Anna ved at far bliver rastløs når der er noget han er nervøs for.”
”Annas himmel”, s. 3.

Stian Hole er født i 1969 og opvokset i Hokksund i Norge. I dag bor han i Oslo med sin kone og sine tre børn. Han er uddannet designer fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og arbejder i dag som illustrator af blandt andet bogomslag til nogle af Skandinaviens største forfattere som Lars Saabye Christensen, Jostein Gaarder og Jan Guillou. Hole debuterede som forfatter i 2005 med billedbogen ”Den gamle mannen og hvalen”, som blev tildelt Kulturdepartementets debutantpris. Siden da har anerkendelse og priser skyllet ind over Hole, og for sine bøger om den tænksomme dreng Garmann har han blandt andet modtaget den prestigefyldte norske litteraturpris Brageprisen hele to gange.

Det er ikke mindst det særlige Holeske billedunivers, der belønnes. Sine illustrationer har han sat sammen af elementer fra gamle skoleplancher med blomster, fotografier af hans egen familie, frimærker, blade han har fundet i Oslo og ikonbilleder af for eksempel Elvis. Ved at blande de mange forskellige fotografier og illustrationer skaber han en særlig tidløs stemning, som bevæger sig et sted mellem drøm og virkelighed.

Netop stemningen i Holes bøger har fået kritik med på vejen for at være for dyster, men det er Hole nu ikke så bekymret for. Han mener, at børn er kompetente læsere: ”Især er det en fryd at diskutere billeder med børn … Mange børn er virkelig gode til at læse billeder. De er åbne og fordomsfrie og lader sig føre med af billederne. De har derfor ofte mange gode tolkninger af det, de ser. Min oplevelse er også, at børn ikke er bange for det, de ikke forstår i et billede. Tværtimod kan de være meget mere fantasifulde end voksne. Børn er med på legen, mens mange voksne har forsvarsmekanismer og skjold, de holder op, når de møder noget, som ikke så let kan sættes i bås” (Mirian Due Steffensen: Verden set gennem en seksårigs øjne. Kristeligt Dagblad, 2010-10-01).

Garmann

”De første hvepse besvimer allerede i vindueskarmen. Den sjette sommer gik alt for hurtigt. Da Garmann lukker skoletasken, mærker han en kølighed i luften. Ud af øjenkrogen ser han det første blad dale ned fra æbletræet. Før han går i seng, mærker han en sidste gang om nogle af tænderne er løse. Der er tretten timer, til skolen starter. Og Garmann er bange.”
”Garmans sommer”, sidste side.

Vi møder første gang den seksårige dreng Garmann i Stian Holes ”Garmanns sommer” fra 2006 (”Garmanns sommer”, 2008). Det er Garmanns sidste sommer, inden han skal starte i skole, og han er begyndt at være urolig for, hvad fremtiden bringer. Han spørger de voksne omkring sig, om de også er bange for noget? ”Skal du dø snart?” spørger Garmann sin ene tante, hun nikker bekræftende: ”jeg gruer mig for at skulle rejse fra dig. Men det bliver spændende med den store have”. Garmanns far skal også rejse af sted, men det er fordi han skal på turné med sit orkester.

At tage afsked er et gennemgående tema i billedbogen. Garmann begraver en død spurv, tanterne rejser med båden ”lige ind i himmelen” og på sidste opslag i bogen konstaterer Garmann, at ”Den sjette sommer gik alt for hurtigt”. På billedsiden blandes gamle fotografier med moderne motiver og tematiserer således også tidens gang.

I efterfølgeren ”Garmanns gate” fra 2008 (”Garmanns gade”, 2011) er det blevet efterår, og livet er ikke blevet mindre kompliceret for Garmann. Bøllen Roy lokker Garmann til at sætte ild på Frimærkemandens have, Roy stikker af, da de opdages, men Garmann bliver og hjælper med at slukke ilden.

27145043

Langsomt bliver Frimærkemanden og Garmann gode venner, de deler en fascination af verden omkring sig. Garmann arbejder på sit eget herbarium, og Frimærkemanden sætter livet i system: ”Et menneske år er 7 hundeår, en kat har 9 liv, og et menneske består af 73 procent vand … Du tænker 50 000 tanker hver dag!”. Verden er stor, og det er ikke alt, der går, som man forventer: ”Det er ikke alle breve som kommer frem,” som Frimærkemanden siger.

I den foreløbig sidste bog om Garmann, ”Garmanns hemmelighet”fra 2010 (”Garmanns hemmelighed”, 2010), er det tidligt på sommeren. Garmann deler en hemmelighed med den ene tvillingesøster Johanne. De gemmer sig langt inde i skoven, fra forældrene og fra den anden tvillingesøster Hanne, deres leg kredser om en forladt rumkapsel og om en spæd forelskelse. Sammen forsøger de at sætte ord på store emner som kærlighed, gud og voksenlivet der ligger lige om hjørnet.