En kærlighedshistorie

Citat
” – Det er ikke grene, jeg brækker af, kun små kviste.
Hun presser sit ansigt ind mod stolens rygstøtte. Han banker igen. Hun ser ud ad det åbne vindue, det sner en smule, lidt tøsne lægger sig i vindueskarmen. Jan kommer først hjem i morgen, han er i Holbæk og skal overnatte på en højskole. Overboen er stille. Men han står derude endnu.”
”En kærlighedshistorie”, s. 22-23.

Kamilla Hega Holsts ”En kærlighedshistorie” (2010) handler om Laura, der er en kvinde i slutningen af tyverne. Hun er for nylig blevet mor til den lille dreng Nagel og kæmper for at finde sig til rette i moderrollen i lejligheden på Nørrebro, hvor sønnen skriger og skider, og en fødselsdepression lurer under overfladen. Lauras kæreste Jan er en 15 år ældre forfatter, som ikke er meget hjemme og ikke forstår Lauras rod, passivitet og depressive tilstand. Laura beskrives som mager og udmattet, mens hendes mor er optimisten, der kommer rendende i tide og utide og har hang til alkohol. Faderfiguren er fraværende, for han døde, da Laura var barn.

28081774

Orla er Lauras overbo. Han er en del år ældre end hende og tørlagt alkoholiker, og han vækker både irritation og fascination hos Laura. Orlas kone Ellen er meget syg, og han plejer hende hjemme. Først er Laura irriteret over Orlas tilstedeværelse, at han knækker kviste af træerne nede i gården, og at han taler ind gennem hendes postkasse for at komme i kontakt. Men hun tiltrækkes af ham, og de indleder en affære, som giver hende noget af det nærvær, hun ikke får af sin egocentriske kæreste eller sin afdøde far. Laura og Orlas affære får Laura til at vokse og udvikle sig som menneske, hvilket gør det nemmere for hende at håndtere moderrollen.

Laura mistænker samtidig kæresten Jan for at have en affære med en anden kvinde, for hun finder et brev til ham fra en fremmed kvinde, som er svært overvægtig, og Laura spekulerer over, om Jan i virkeligheden tænder på BDSM (bondage og sadomasochisme).

Det er en realistisk roman, og fortællestilen er nøgtern og registrerende. Historien fortælles i tredje person nutid, og synsvinklen er hos Laura. Dramaet udspiller sig under overfladen, og historien tager en overraskende drejning og fortæller en noget anderledes historie om kærlighed.