På træk

Citat
”Himlen er fuld af solskoldede kroppe. De hænger i faldskærme i snore efter speedbåde; paraglidere. Hviner. Vi har udsigt til dem fra min morfars balkon. Havet og bjergene. Spisebordet på balkonen er dækket med blomstret dug. Smørrebrød. Et krus øl og et glas Gammel Dansk til min morfar.”
”På træk”, s. 43.

I 2015 udkom ”På træk”, der er Kamilla Hega Holsts tredje voksenroman. Hovedpersonen Kaya er en dansk kvinde i slutningen af trediverne, mor til to børn og for nylig skilt fra sin mand. Nedbrudt og deprimeret rejser hun til Pattaya i Thailand, hvor hendes morfar, en 87-årig pensioneret luftkaptajn, bor sammen med sin thailandske hushjælp Mali.

Kaya flytter ind hos morfaren, mens hun rekreerer sig, og aftalen er, at Kaya skal skrive morfarens erindringer. Hun har dog svært ved at få hul på skrivearbejdet, og i takt med, at hun får det bedre, driver hun rundt i Pattaya – byen som er et billede på kapitalismen i rå form. Her kan alt købes for penge, smukke thaikvinder spankulerer rundt på tårnhøje hæle, hivsmittede mænd springer ud fra altaner, og der er sexklubber, gogo-barer, skønhed og forfald overalt.

51597818

Romanen krydsklipper mellem Kayas ophold i Thailand i 2011 og et tilbageblik på, hvad der er sket i hendes liv de seneste ti år. Nutidssporet har Kaya som jeg-fortæller, mens hun i kapitlerne med flashback bliver omtalt i tredje person. I en nøgternt registrerende prosastil beskrives Kayas liv, hendes anstrengte forhold til moderrollen, kæresten Carsten, som hun er utro med hans bedste ven, hendes bedsteforældre og oldeforældres historie samt farens kræftsygdom. Rækken af smertefulde begivenheder får til sidst Kaya til at bryde sammen og stikke af til Thailand.

I kontrast til Kayas kaotiske liv skildres morfarens relation til den thailandske hushjælp Mali, som er tredive år yngre end ham og kalder ham ”Dad”. Mali har boet hos ham (og Kayas mormor, mens hun stadig levede) i mange år. Det, der begyndte som et ansættelsesforhold, har med tiden udviklet sig til et gensidigt afhængighedsforhold, hvor tonen imellem dem er kærlig, bestemt og humoristisk som hos et gammelt ægtepar – selvom morfaren stadig betaler for Malis omsorg.

Romanen tematiserer – som i forfatterens tidligere romaner – den kvindelige hovedpersons vanskeligheder med moderrollen, parforholdets rutiner, længsler og fristelser som fører til utroskab samt en kræftsyg far og sorgen over at miste. Det nye i denne roman er undersøgelsen af, hvorvidt penge som magtmiddel spiller en negativ eller positiv rolle i intime relationer. 

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "På træk"