Sort

Citat
”Videokameraet har en indbygget lampe. De filmer oftest om aftenen, når maven er fuld. Lyset omkring hende er slukket, kun apparatets lysstråle. Kameraet er placeret foran hende; lårene, maven, brystet. Bagved gemmer hendes skød sig.”
”Sort”, s. 33.

I Kamilla Hega Holsts anden roman ”Sort” (2012) er rammen for fortællingen et sygdomsforløb og et dødsfald. En kræftsyg mand og hans overvægtige datter, Sanne Jensen, spiller hovedrollerne i romanen, og Sannes kæreste Jesper er den, som render og opvarter og plejer dem begge. Sanne-figuren blev udviklet ved, at Kamilla Hega Holst fik trykt 12 fiktive læserbreve i Dagbladet Information, hvor hun udgav sig for at være Sanne Jensen fra Vesterbro. Bogen er bygget op som en blanding af dokumentarisme og fiktion. Dokumentarisme-delen omfatter farens sygejournaler, læserbreve trykt i Dagbladet Information, et skriftligt afslag fra Gyldendal, billeder og lægejournaler. 

29258503

Sanne er en stærkt overvægtig kvinde, som bliver fedet op af sin kæreste. De har et kærligt forhold, hvor han forguder hendes fedt, han tørrer op efter hende, når hun tisser i bukserne, rydder op og gør rent. Han hjælper desuden med at pleje Sannes kræftsyge far. ”Jeg så et program på DR2 om forhold, hvor den ene feder den anden op, det hedder feeder and gainer, og det er det forhold, de har – de elsker og begærer hinanden og Jesper er vild med alle hendes væsker, også tis, og gør alt for hende,” fortæller Kamilla Hega Holst i et interview. (Anja Bernth: Livskaos er det nye sort. Vesterbro Bladet, 2012-03-21).

Romanen er skrevet i en nøgtern og usentimental prosa, som passer godt til Sanne-figuren, der absolut ikke forsøger at please læseren. Kropsligt afviger hun fra skønhedsidealet ved at have en stor krop med eksem og sår mellem hudfolderne, hun tisser i bukserne som et barn, og hun indtager enorme mængder mad, som kæresten fodrer hende med. Hun er heller ikke tavs og yndig, men højtråbende og skriver indignerede læserbreve. Jesper filmer hendes krop og deller og lægger videoklippene på YouTube. Deres forhold afviger fra normen, og som læser bliver man både frastødt og fascineret af de mange beskrivelser af kropsvæsker, sammenblandingen af mad og sex, og samtidig skildres deres forhold som smukt og fint.

Sannes problem i romanen er ikke hendes overvægt eller hendes særlige forhold til Jesper. Hun fremstilles ikke som noget offer i forhold til kæresten eller andre mænd. Det er tabet af faren, specialeskrivningen, problemerne med at styre sin vrede og forældrenes skilsmisse, som er hendes egentlige problemer. 

 SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Sort"