Budskabet i Monica Hughes´ forfatterskab er let at få øje på. Det går igen i alle hendes bøger og hedder: Naturen! Pas på den! Vis respekt, inden det er for sent.
Man kunne få den tanke, at drivkraften bag hendes science fiction er - så tydeligt som muligt - at vise, hvad der sker, hvis vi ikke tager hensyn til naturen.
Men der er også et politisk budskab. De overlevelsessamfund, hun skildrer, er mareridtsagtige. De minder os om noget, vi har hørt før. Kommunisme? Facisme? De er nådesløse, overvågede samfund, hvor Monica Hughes skildrer eneren - hunden i keglespillet. Hun viser, hvordan det føles at være uden for.
"Det er ikke noget, jeg vil. Det er noget jeg er nødt til", siger hendes fortvivlede hovedpersoner. For ingen ønsker at være anderledes eller nedkalde de andres vrede over sig. Det er længslen efter frihed, der får dem til at foretage sig desperate ting.
- Mod er en betingelse, hvis du vil ændre på forholdene, og hos Monica Hughes starter oprøret altid hos den enkelte, den lille oprørske celle i samfundets krop - for så siden at brede sig til resten af kroppen. - Ofte er oprøreren en pige i de kvindefjendske samfund, hvor kun mændene får lov at deltage i de spændende projekter og træffe beslutninger. Og altid får pigerne vist - ikke at de er mændene overlegne - men at de er ligeværdige og uundværlige.
Med sin evne til at stille spørgsmål, vække til eftertanke - på baggrund af spænding og dramatik, er Monica Hughes´ bøger et virkelig spændende forfatterskab.