Monica Hughes

Marianne Gade, 1989.
Main image
Hughes, Monica

Engelsk forfatter.
"Jeg elsker science fiction. Jeg følger mig som en rejsende, en iagttager, og jeg elsker at tænke - hvad nu, hvis ..." siger Monica Hughes. Budskabet i Monica Hughes' forfatterskab er let at få øje på. Det går igen i alle hendes bøger og hedder: Naturen! Men der er også et politisk budskab. De overlevelsessamfund, hun skildrer, er mareridtsagtige. De minder os om noget, vi har hørt før. Kommunisme? Facisme? De er nådesløse, overvågede samfund, hvor Monica Hughes skildrer eneren - hunden i keglespillet.

Artikel type
boern

Om Monica Hughes

Monica Hughes er en berejst dame. Hun er født i Liverpool i 1925, men sine første seks år tilbragte hun i Egypten. Derefter gik turen til Skotland og senere tilbage til England. - Hun er uddannet designer og arbejdede som sådan i London efter krigen.

I 1950 rejste hun til Rhodesia og senere til Canada, hvor hun sammen med sin mand har arbejdet og boet mange steder. Ind imellem flytningerne fik hun fire børn.

Det var mere eller mindre en tilfældighed, som satte Monica Hughes i gang med at skrive for børn. Under arbejdet som designer stødte hun på en bog om, hvordan man skriver for børn. Hun blev så optændt af den, at hun forkastede hele sin produktion af ufærdige voksenromaner og gik over til at skrive for børn i stedet. Siden 1975 har hun været fuldtidsforfatter.

Science fiction-bøgerne om Isis

Jeg gætter på, at ingen af de børn og unge, der kender Monica Hughes bøger, forestiller sig, at det er en dame på 69 år, der har skrevet dem. "Jeg elsker science fiction. Jeg følger mig som en rejsende, en iagttager, og jeg elsker at tænke - hvad nu, hvis ..." siger Monica Hughes.

Det mærker man f.eks. i de tre bind om Isis, hvoraf Pigen på Isis er 1. bd.
Langt ude i mælkevejen ligger planeten Isis. En fyrpasser og en vogter holder den i beredskab for den overbefolkede, forurenede Jord. På Isis er der plads og muligheder for at begynde på en frisk. Dvs. hvis man holder sig til dalen. I bjergene er luften alt for tynd til at mennesker kan ånde. Kun ét menneske er i stand til det, nemlig fyrpasseren, den kun 16-årige Olwen. Hun er forældreløs, men passes af den højtudviklede robot, Vogter. Han har ændret på Olwens fysik, så hun kan leve overalt på Isis. Men derved har han også ændret hendes udseende helt afgørende. - Det bliver først et problem, da der ankommer et rumskib fra Jorden med mennesker, udvalgt til at starte en ny tilværelse på Isis. Olwen forelsker sig i den unge fyr, Mark, men ingen af dem er forberedt på hendes anderledes udseende ...

I bd. 2 Vogteren af Isis , har det lille samfund fra Jorden slået sig ned for at blive. Men alt udvikler sig anderledes end det var meningen. Mark, som er blevet præsident, holder indbyggerne i uvidenhed og fattigdom. Kun én, Jody, gør oprør og møder Olwen. Vogter, Olwen og Jody prøver sammen at redde nybyggerne fra undergang.

I bd. 3 Gøgleren på Isis , lander et gammelt, ramponeret rumskib på Isis med kaptajn Mike og hans datter Moira ombord. - I mange år har fremmede rumskibe været holdt borte fra Isis, så beboerne er helt uvante med fremmede. - Kaptajn Mike er en plattenslager af rang og forsøger at snyde og bedrage nybyggerne på alle måder. Det lykkes næsten, men heldigvis griber Moira ind sammen med David. Jody´s nevø, og forhindrer, at nybyggerne går til grunde i grådighed og narko. Det ender med, at kaptajn Mike og Vogter (Olwen er død) rejser videre med rumskibet, mens Moira bliver tilbage på Isis med David.

Alle tre bind er meget spændende og velskrevne. En anden science fictionserie for unge er Djævelen på ryggen (bd. 1) og Drømmen om frihed (bd. 2).

Djævelen på ryggen

Efter overforbrug, overbefolkning, hærgen og krige er Jorden ubeboelig. En gruppe videnskabsmænd og studenter har bygget et antal underjordiske arker, udstyret med frø, medicin og frem for alt viden og teknik. Der er ingen forbindelse mellem arkerne og hensigten er at lade dem hver for sig udvikle sig i deres eget tempo og egenart, indtil Jorden er klar til at bebos igen.

I Arket er især computerteknikken udviklet. Befolkningen er inddelt i herskere, arbejdere, soldater og slaver. Den unge hersker, Tomi, ryger under et slaveoprør uden for arken, ud i vildnisset. Han optages i en primitiv stamme, som senere viser sig at bestå af undvegne slaver, her falder han særdeles godt til.

Drømmen om frihed

I Drømmen om frihed , foregår handlingen i Arktre. Her har man udviklet psykiske energiformer, så man ved forenede kræfter kan løse problemerne. Alligevel kan der også problemer, hvis en energistrøm går i en anden retning end de andre. - Det får den 15-årige Ruth at mærke. Hun føler sig som en outsider, men heldigvis er der brug for hendes specielle evner, og en ekspedition drager ud for at møde det samfund uden for arken, som hun hele tiden modtager signaler fra. Signalerne viser sig at komme både fra ArkEt og det primitive samfund.

Også Den sorte ring er spændende og tankevækkende science fiction for unge. Her har et uhyggeligt varsel om en ny istid fået en gruppe videnskabsmænd til at indrette en kunstig by i det nordligste Canada for at prøve at få isranden til at trække sig tilbage. Hvis det ikke lykkes, vil isen brede sig over resten af Jorden, ligesom det skete under sidste istid.

Men det er ikke morsomt at bo i byen. Især ikke, hvis man er en pige. Det er et kvindefjendsk samfund, hvor den unge pige, Liza Monroe, føler sig som en outsider. I desperation sniger hun sig med en ekspedition. Hun bliver fundet afkræftet af en eskimofamilie og oplever for første gang at høre til og blive elsket.

Hos eskimoerne oplever hun, at de videnskabelige forsøg på at standse isen også medfører, at eskimoernes jagtdyr uddør og dermed hendes families eksistens.
- Til slut vælger hun at blive hos eskimoerne. En spændende og vedkommende bog.

Realistiske bøger

Selv om Monica Hughes overvejende skriver science fiction, har hun også skrevet realistiske bøger. En af dem - På egne ben - foregår i Canada under 30´ernes krise.
Drengen Blaines forældre går fallit, og familien må flytte ind hos Blaines morfar. Moderen stikker imidlertid af til byen, og senere flytter også faderen. Selv om Blaine befinder sig godt i det trygge miljø, drømmer også han om at komme væk. - Han kommer med i krigen, selv om han egentlig er for ung og vender hjem, omsider parat til at falde til ro.
Det er en meget varm og overbevisende historie.

Endnu en realistisk roman, Jagten , handler om den kræftsyge Mike. Han ejer en drøm om, inden det er for sent, at opleve en jagt i ødemarken, den storslåede, canadiske natur. At nedlægge et bytte, skaffe sig et trofæ. - Mike er enebarn og forkælet. Han kan ikke tale med sine pyldrende forældre om sygdommen, ligeså lidt som om drømmen om jagtturen. Alligevel realiserer han den. Da han er på vej hjemad, er han opsat på at bruge livet, nu, hvor han ved, hvad det er værd.

Temaer hos Monica Hughes

Budskabet i Monica Hughes´ forfatterskab er let at få øje på. Det går igen i alle hendes bøger og hedder: Naturen! Pas på den! Vis respekt, inden det er for sent.
Man kunne få den tanke, at drivkraften bag hendes science fiction er - så tydeligt som muligt - at vise, hvad der sker, hvis vi ikke tager hensyn til naturen.

Men der er også et politisk budskab. De overlevelsessamfund, hun skildrer, er mareridtsagtige. De minder os om noget, vi har hørt før. Kommunisme? Facisme? De er nådesløse, overvågede samfund, hvor Monica Hughes skildrer eneren - hunden i keglespillet. Hun viser, hvordan det føles at være uden for.

"Det er ikke noget, jeg vil. Det er noget jeg er nødt til", siger hendes fortvivlede hovedpersoner. For ingen ønsker at være anderledes eller nedkalde de andres vrede over sig. Det er længslen efter frihed, der får dem til at foretage sig desperate ting.

- Mod er en betingelse, hvis du vil ændre på forholdene, og hos Monica Hughes starter oprøret altid hos den enkelte, den lille oprørske celle i samfundets krop - for så siden at brede sig til resten af kroppen. - Ofte er oprøreren en pige i de kvindefjendske samfund, hvor kun mændene får lov at deltage i de spændende projekter og træffe beslutninger. Og altid får pigerne vist - ikke at de er mændene overlegne - men at de er ligeværdige og uundværlige.

Med sin evne til at stille spørgsmål, vække til eftertanke - på baggrund af spænding og dramatik, er Monica Hughes´ bøger et virkelig spændende forfatterskab.

Bibliografi

Bøger

Hughes, Monica:
Pigen på Isis. 1982 (eng, 1980) 1. del af serie
Hughes, Monica:
Vogteren af Isis. 1983 (eng, 1981) 2. del af serie
Hughes, Monica:
Gøgleren på Isis. 1984 (eng, 1982) 3. del af serie
Hughes, Monica:
Den sorte ring. 1984 (eng, 1982)
Hughes, Monica:
Fanget i rummet. 1985 (eng, 1983)
Hughes, Monica:
Jagten. 1985 (eng, 1983)
Hughes, Monica:
Indianernes skat. 1986 (eng, 1982)
Hughes, Monica:
Djævelen på ryggen. 1986 (eng, 1984) 1. del af serie
Hughes, Monica:
Drømmen om frihed. 1987 (eng, 1986) 2. del af serie
Hughes, Monica:
Ørkenrigets hemmelighed. 1987 (eng, 1985) 1. del af serie
Hughes, Monica:
På egne ben. 1988 (eng, 1988)
Hughes, Monica:
Mod strømmen. 1989 (eng, 1987)
Hughes, Monica:
Storm over ørkenriget. 1990 (eng, 1989) 2. del af serie
Hughes, Monica:
Den hemmelige have. 1991 (eng, 1989)
Hughes, Monica:
Lille Fingerbøl: et japansk eventyr. 1992 (eng, 1992) (bi 39.12)
Find Monica Hughes i:

Links

Links

Den frie encyklopædi. Artikel i leksikonet Wikipedia med bibliografi og linkliste. Siden er på engelsk.
Et lille overblik over forfatterens værker.