Med bind for øjnene

Citat
”Ved at blive Klaus om natten havde jeg effektivt sløret mit køn. Habitten, mit plyssede hoved og usminkede ansigt ændrede verdens syn på hvem jeg var, og jeg blev en anden gennem deres øjne. Jeg talte endda anderledes som Klaus. Jeg var mindre tøvende, brugte mere slang, og foretrak farverige verber.”
”Med bind for øjnene”, s. 166.

Siri Hustvedts debutroman ”Blindfold” fra 1993 (”Med bind for øjnene”, 1992) er en parallelhistorie til Siri Hustvedts eget liv dengang. Hovedpersonen og fortælleren Iris Vegan reflekterer dette ved at bære et fornavn, der svarer til Siri stavet bagfra og et efternavn, der matcher Hustvedts mors pigenavn. Hun er ligeledes vokset op i Siri Hustvedts egen fødeby, hun læser litteratur på Columbia Universitet og er bosat i en lejlighed på West 109th Street i New York.

22174789

Iris lever dog ikke blot et parallelliv til Siri Hustvedt. Hun lever ligeledes parallelle liv selv. Nogle gange bliver hun viklet ind i forvirrende identitetslabyrinter, som da fotografen George gør hende til en aktiv del af byen ved at lade et portræt af hende cirkulere rundt i byen. Andre gange lammes hun af migræner, som er så heftige, at de gør hende blind. Nogle gange er hun en dragende forførende kvinde. Andre gange optræder hun som intellektuel, blandt andet overfor læreren Professor Rose, som hun hjælper med at oversætte en tysk roman med titlen ”Den brutale dreng”. Og andre gange optræder hun som sit mandlige alter ego Klaus, hvorigennem hun udforsker både sine kønslige grænser og sin ondskabs begrænsninger.

Romanen er inddelt i fire overordnede afsnit. Kronologien er ikke lineær, så det er først sidst i romanen, at man som læser kan stykke alle brudstykkerne sammen og skabe en slags lineær fortælling. I løbet af romanen kommer Iris i kontakt med fire personer, der alle på foruroligende vis ændrer konturerne af hendes identitet. De påvirker hendes selvbillede og -fortælling, og de rykker hende bort fra fornemmelsen af at have et fast afgrænset selv. Migrænerne med synsforstyrrelser til følge er et godt billede herpå. Iris bliver blindet, fordi hun er blind på dele af sig selv. Med karakteren Klaus skaber Iris en mulighed for at udleve nogle af disse ubekendte aspekter af sit selv, og ind imellem bliver hun så grænsesøgende, at det grænser til det vanvittige. Legen med køn bliver desuden en mulighed for at undersøge kønnenes grænser. Er der forskel på at være mand og kvinde?