Beslægtede forfatterskaber

Adspurgt hvilken bog, der i størst grad har influeret på Siri Hustvedts liv og karriere, siger hun ”Da jeg var 13, begyndte jeg at læse. Blandt andet læste jeg Charles Dickens’ ”David Copperfield” og Charlotte Brontës ”Jane Eyre”. Begge bøger elskede jeg så højt, at de fik mig til at ønske at blive forfatter.” (Barnes & Noble: Meet the Writers: Siri Hustvedt. Barnesandnoble.com, 2004).

Siri Hustvedt skaber dragende værker, der på inciterende vis blander krimigenrens suspense og gåder med det psykologiske dramas evne til at fremskrive personer, så man som læser føler, man lever under huden på dem. Denne evne kombineret med en udpræget sanselighed gør, at Hustvedt minder mere om de to filminstruktører David Lynch og Lars von Trier end om nogen anden forfatter.

Udforskning af begærets dystre bagside og ondskaben som fænomen, som Hustvedt udfolder i ”Med bind for øjnene”, kan dog give mindelser om en forfatter som Sacher-Masoch. Begge evner de at skrive det beskidte og onde frem med en lidenskabeligt glødende pen.

Mange ynder at sammenligne Siri Hustvedts forfatterskab med hendes mands, Paul Austers, forfatterskab. De har da også det tilfælles, at de begge benytter træk fra krimigenren i deres værker, at New Yorker-miljøet spiller en stor rolle i flere af deres romaner, en forkærlighed for litterære og filosofiske referencer og desuden, at personer og begivenheder fra det ene forfatterskab har det med at snige sig ind i det andet. Men, hvor Paul Auster – som Siri Hustvedt selv har påpeget det – skriver om ensomheden, så skriver hun især om menneskets indre kampe og om menneskers interaktioner og kampe med hinanden.