Med ”The World According to Garp” fra 1978 (”Verden ifølge Garp”, 1980) fik John Irving et gennembrud, som er næsten uden sidestykke i nyere amerikansk mediehistorie. Som roman betragtet er den sørgmuntre udviklingshistorie om forfatteren T.S. Garp ikke mindst et mageløst jonglørnummer.
22337696
Den fortæller en livshistorie, men den byder også på mange mindre fiktioner i fiktionen, historier i historien, såsom afsnittene ”Pension Grillparzer” og ”Verden ifølge Bensenhaver”, der skal forestille at være skrevet af Garp, men samtidig svarer til de forskellige faser i Irvings eget forfatterskab.
Hvis man blot så handlingsreferatet, ville man afskrive ”Verden ifølge Garp” som et håbløst monstrum, men den lykkes jo, den lever og svæver, og Irving holder alle sine bolde i luften på næsten mirakuløs vis.
Den byder på et forrygende opgør med radikal feminisme. Den lader os blive forelskede i en kreds af både groteske og gribende skikkelser, og den formår med et sammensurium af egentlig usandsynlige virkemidler at skabe aftrykket af ét liv, ét menneskes udvikling. Når man lukker denne bog, har man faktisk en fornemmelse af, at verden har flyttet sig for én, at man har gjort Garps rejse med.
For første gang havde Irving skrevet en bog, om hvilken man anvendte ordet magisk. Han blev en superstjerne fra den ene dag til den anden, og det var med Garp, at han for alvor brød igennem, også i Europa.