Efter fire års tavshed udgav Irving i 1985 sin smukkeste roman ved siden af ”Verden ifølge Garp” og sit mest storstilede forsøg på at skrive en stor bred fortælling i ånden fra Dickens: ”The Cider House rules” (”Æblemostreglementet”, 1986).
22743597
Romanen fortæller historien om to skæbner, der på et børnehjem i staten Maine bliver hinandens bestemmelse. Lægen Dr. Wilbur Larch tager sig af alle de uønskede børn, foretager ulovlige aborter, hvis det er den eneste udvej, men formidler også efter bedste evne adoptioner, når han kan overtale mødrene til at føde på stedet.
Homer Wells er den dreng, der aldrig finder væk fra hjemmet. Mens han arbejder på en æbleplantage, oplever han den kærlighed, der bliver altafgørende for hans livssyn. Han vender tilbage og afløser Dr. Larch. Hjemmet bliver herefter drevet i overensstemmelse med ”æblemostreglementet”.
Det er en både skarp og sentimental, forrygende broget og barok roman, som formår at mane en hel verden frem. Leder man efter ren læsefryd, er det afgjort den mest åbne af Irvings romaner. Den er 1980’ernes svar på ”David Copperfield”, men den er også John Irving, der giver sit bud på ”magisk realisme” i nordamerikansk regi.