Baggrund

Citat
”Et par dage efter gik jeg med ham hen for at høre Sally synge. ”Lady Wintermere” – som nu ikke længere eksisterer – lå lige ved Tauentzienstrasse. Det var en kunstnerisk ”intim” bar, som ejeren havde prøvet på at give et vist præg af Montparnasse. På væggene var der menukort med tegninger på, karikaturer og signerede skuespillerfotografier.”
”Farvel til Berlin”, s. 33.

Den britiske forfatter Christopher William Bradshaw Isherwood skrev bl.a. romaner, selvbiografier, skuespil, dagbøger og drejebøger. Han blev født i Cheshire, nær ved Manchester i 1904. Han var barnebarn af en godsejer og havde på mange måder en privilegeret opvækst, men det betød også, at han blev sendt på kostskole som otteårig, og han mistede sin far, som døde under 1. Verdenskrig. Allerede i ungdomsårene blev han ven med den senere så berømte digter W.H. Auden, og i selvbiografien ”Lions and Shadows: An Education in the Twenties” (1938) har Isherwood skrevet om, hvordan deres venskab formede sig. I 1925 blev han smidt ud af Cambridge University efter at have skrevet fjollede svar i sin eksamensopgave. Han fik et deltidsjob som assistent for en musikgruppe og fik udgivet sin første roman ”All The Conspirators” i 1928. Han studerede medicin i seks måneder, men afbrød studierne i 1929 for at rejse til Berlin, hvor vennen Auden opholdt sig. Hans to kendteste romaner er ”Mr. Norris skifter tog” og ”Farvel til Berlin”, og romanerne er stærkt inspireret af hans egne oplevelser i Berlin under Weimarrepublikken.

Som forfatter var Isherwood bl.a. inspireret af E.M. Forster, som var en del af Bloomsbury-gruppen, og som i 1930’erne nærmest havde status af mentor for mange lovende forfattere. Isherwood og Forster mødtes første gang – på Forsters opfordring – da Isherwood havde fået udgivet romanen ”Memorial” på Hogarth Press i 1932, og de fik et livslangt venskab.

Isherwood var pacifist og emigrerede til USA sammen med Auden i 1939. Auden foretrak at bo på Manhattan, mens Isherwood søgte til Hollywood og fik en karriere som drejebogsforfatter, sideløbende med at han skrev romaner. Isherwood blev amerikansk statsborger i 1946 og boede i Santa Monica, Californien. For Isherwood var det tidligt i forfatterskabet ikke nemt at skrive om homoseksualitet, men det bliver mere tydeligt i romanen ”Enlig herre” og hans anden selvbiografi ”Christopher og hans kreds”.

”Farvel til Berlin” er litterært forlæg til musicalen ”Cabaret” (1966) og filmen ”Cabaret” (1972), og i filmversionen fik Liza Minnelli sit gennembrud i rollen som Sally Bowles. Et møde med forfatteren Aldous Huxley i Californien åbnede døren for det spirituelle for Isherwood, og han blev én af Ramakrishna-munken Swami Prabhavanandas disciple og udgav biografien ”Ramakrishna and His Disciples” (1965). I 1953 mødte Isherwood den 30 år yngre kunstner Don Barchardy, som han levede sammen med frem til sin død i 1986.