Et bjerg af løgne

Citat
”Mens Lene paralyseret så til, delte den svedende kæmpe kvindens overkrop på langs med en rutineret, fejende bevægelse, som om han flækkede en kævle eller en dyrekrop. Fedt, blod og fine, hvide knoglesplinter stod i en fane bagud mellem hans vidt skrævende, nøgne ben, og hun kunne se hans testikler og tykke mørke lem svinge med bevægelsen.”
”Et bjerg af løgne”, s. 220.

Steffen Jacobsens roman ”Et bjerg af løgne” fra 2015 er den tredje bog med kriminalkommissær Lene Jensen og privatdetektiv Michael Sander som omdrejningspunkt. I første omgang arbejder de dog ikke på samme side i en sag, der omhandler Danmarks største virksomhed Nobel Oil – repræsenteret ved øverste chef Axel Nobel, den danske stat, det grønlandske hjemmestyre, gigantiske kinesiske investeringer samt den radikale miljøorganisation Poseidons Krigere. Chefgeolog i Nobel Oil Peter Holm myrdes, og gerningsmanden stjæler de seneste og dybt fortrolige målinger, der er lavet i forbindelse med et gigantisk skifergasprojekt i Grønland. Axel Nobel hyrer Michael Sander til at finde USB-nøglen med målingerne. Kriminalkommissær Lene Jensen sættes på at opklare mordet. De to kommer i første omgang til at gå i vejen for hinanden, men i sidste ende får den ene dog krammet på den anden, og plottet forløses i højeste gear og får en på alle måder brat afslutning.

51958179

Historien udspiller sig primært i København og er skrevet i 3. person. Sander og Jensen er de gennemgående hovedpersoner, men i nogle kapitler er det f.eks. geolog Holm eller direktør Nobel, der følges. Som det sig hør og bør for en spændingsroman er tempoet højt, og det skorter ikke på bestialsk vold og klassiske karakterer. Eksempelvis de to på hver sin måde hårdkogte efterforskere Jensen og Sander, den brutale, uaflæselige Dirk Straat der er ansat af Nobel til det grove, og Nobel selv, en, bag sin ja, noble facade, fuldkommen skruppelløs og korrumperet karakter. Han arbejder alene på at forøge sit imperium, koste hvad det vil.

Skrivestilen er pumpet og letfordøjelig, og de knap 400 sider læser nærmest sig selv. Via Sander og Jensens efterforskning bringes læseren gennem de mange mulige motiver, de må overveje, og fra deres perspektiv ses også forskellige mere private problematikker; f.eks. må man sige at Sander har et voldsomt problem med sin work-life balance: Hans ekskone Sara forholder ham retten til at se sine børn og endnu mere akut er det, at han bor sammen med sin psykisk syge, selvmordstruede søster, der faktisk kræver konstant overvågning – lidt svært når man er midt i en højspændt detektivopgave.