Hverdagsskildringer - socialrealisme

Den socialrealistiske del af forfatterskabet består af de 3 ungdomsbøger:

  • Ha´ det godt Kaj
  • Skrid, Kaj
  • Kom så Kaj

Her er det den barske og grå hverdagsrealisme, der er udgangspunktet. Men samtidig er bøgerne præget af en humor og en fantasi, der peger videre.

Kaj er 14 år og bor alene sammen med sin far, Alvin, som er langturschauffør. I skolen klarer Kaj sig meget dårligt, bl.a. fordi normerne her er ganske anderledes end normerne i Kajs hjem, der er præget af faderens firkantede opfattelse af samfundet og mennesker. Kaj flygter fra skolen og tager med Alvin som blind passager. Under turen lover Alvin at forsøge at skaffe Kaj en læreplads.

Kaj bliver arbejdsdreng på et værksted, hvor en lagerforvalter gør livet surt for ham. Sigurd, en gammel mekaniker, tager derimod Kaj til sig og lærer ham noget om arbejdet, men også noget om arbejdersammenhold. Da ledelsen fyrer Sigurd og ingen rører en finger i den anledning, rabler det for Kaj. Han skrider fra arbejdspladsen, drikker sig fuld og ender i detentionen.

Alvin bliver fyret og kan ikke finde andet arbejde. Hans livsvisdom om, at alle der bare gider, kan få arbejde, modsiges således af virkeligheden. I den tredje af bøgerne har både far og søn fået arbejde. Men livet er andet end det: Kaj møder Linda, som han forelsker sig i. Hun kommer fra et ganske anderledes miljø, end det Kaj er vant til. Mødet med Lindas familie giver Kaj en tiltrængt tryghed og rokker ved mange af de fordomme om hvad som helst, som Kaj har arvet fra Alvin.

På arbejdspladsen oplever både far og søn splid og solidaritet og vælger side. Alvin vælger at vende sammenholdet ryggen og er nu alene både på arbejde og hjemme. Kaj og Alvin har byttet roller - nu er det Kaj, der må tage hånd i hanke med Alvin. Bogen slutter optimistisk for Kaj. Han vil på efterskole, og han er forelsket i Linda. Men samtidig aner man, hvor let det kan gå galt for Kaj.

På trods af det meget ordfattige miljø, Alvin og Kaj kommer fra, formår Søren Vagn Jacobsen at skildre en varme og solidaritet de to imellem, som virker ægte, men som har svært ved at udfolde sig på grund af manglende evner og udefra kommende omstændigheder.

Bøgerne er bl.a. sjove at læse på grund af Kajs veludviklede fantasiliv. Kaj oplever verden i overdrevne avisoverskrifter, som sætter de virkelige ofte uhyrlige hændelser i et både forsonende og grotesk, humoristisk lys.