Søren Vagn Jacobsen

Majken Jørgensen og Heddi Mortensen. 1984.
Main image
Jacobsen, Søren Vagn
Foto: POLFOTO

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.
Han debuterede i 1979 med romanen Ha' det godt, Kaj, der vandt en konkurrence om den bedste danske ungdomsbog. Siden da er det blevet til et anseligt antal bøger, som spænder fra ungdoms- til småbørnsbøger. Forfatterskabet kan inddeles i 3 hovedgrupper: science fiction, socialrealisme og den humoristiske bog. I alle bøgerne indgår humoren og fantasien med udgangspunkt i hverdagen. Med 3-binds-serien Øglevenner, Flodpølsen og Kejser Dan tager Søren Vagn Jacobsen os midt ind i et miljø, han kender som sin egen bukselomme: skoleklassen med hele dens brogede flok af børn.

 

38604414

Blå bog

Født: 1946, København.

Uddannelse: Folkeskolelærer.

Debut: Ha' det godt, Kaj. Forum, 1979.

Litteraturpriser: Skandinavisk ungdomsbogskonkurrence, 1979. Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, 1985. Kulturministeriets Børnebogspris, 1986.Skriverprisen, Årets læse-let-forfatter, 2002.

Seneste udgivelse: Mobning på nettet. Gyldendal, 2021. Illustreret af Jan Solheim.

Artikel type
boern

Om Søren Vagn Jacobsen

Søren Vagn Jacobsen debuterede i 1979 med romanen Ha´ det godt, Kaj, der vandt en konkurrence om den bedste danske ungdomsbog. Siden da er det blevet til et anseeligt antal bøger, som spænder fra ungdoms- til småbørnsbøger. Forfatterskabet kan inddeles i 3 hovedgrupper: science fiction, socialrealisme og den humoristiske bog. I alle bøgerne indgår humoren og fantasien med udgangspunkt i hverdagen.

Forfatterskabet kan inddeles i 3 hovedgrupper:

  • science fiction,
  • socialrealisme
  • den humoristiske bog

I alle bøgerne indgår humoren og fantasien med udgangspunkt i hverdagen.

 

Den humoristiske bog

Med 3-binds-serien Øglevenner, Flodpølsen og Kejser Dan tager Søren Vagn Jacobsen os midt ind i et miljø, han kender som sin egen bukselomme:
skoleklassen med hele dens brogede flok af børn.

I klassen går Rune, som er bøgernes fortæller. Han er bedste ven med Dan, som altid er meget artig og meget uheldig, og som har en dominerende pylre-mor. Og så er der frække Grete og skøre Lise og resten af klassen.

Forfatteren giver nogle gode skildringer af kammeratskabet i klassen og får på samme tid sagt noget om, at det er vigtigt, at være tolerant og at holde sammen. Der tegnes nogle fine børneportrætter, samtidig med at det myldrer med barokke og grinagtige indfald.

Klassen har nemlig en højst ualmindelig vikar. To-Meter hedder han, og han kan fortælle de mest utrolige historier. Børnene sidder som klistret til stolene og lytter til To-Meters fantasiverden, hvori de selv optræder. Efter timerne kører børnenes fantasi videre, og ofte forsøger de at påvirke eller ændre på historien.

Det er blevet til 3 meget fine - sjove - bøger, hvor dagligdag og fantasi hele tiden griber ind i hinanden som brikker i et puslespil.