McBride siger selv, at han er meget inspireret af den amerikanske forfatter Kurt Vonnegut. Hans roman ”Welcome to the Monkey House” fra 1968 (ikke oversat til dansk) gav ham lyst til at skrive. Selvom Vonnegut, ifølge McBride, har en mere europæisk litterær stil end ham selv, har forfatterne til fælles, at de bruger satire og ironi til at skrive om seriøse emner.
En anden forfatter, som McBride er inspireret af, og ser op til, er den afroamerikanske forfatter Toni Morrison, som han beskriver således: ”Toni Morisson er ligesom John Coltrane. Coltranes musik tvinger dig til at lytte. Morrisons arbejde som forfatter gør det samme. Det påkalder sig opmærksomhed. Der er ingen nulevende forfatter som hende,” siger han (James McBride: By the Book. The New York Times, 2013-08-01. Egen oversættelse). Særligt hendes debut ”Blå blå øjne” (1994) om 1950’ernes USA har præget temaerne i McBrides eget forfatterskab. Morrisons bøger handler alle om livet som sort i USA, hvilket også er et tema for McBride.
Mange amerikanske medier har kaldt ”Skaberfuglen” en moderne udgave af Mark Twains ”Huckleberry Finn” (1884). En sammenligning, som McBride er benovet over, men ikke kan forholde sig til: ”Jeg elsker ”Huckleberry Finn”. Det er en ære at blive nævnt i samme sætning som Mark Twain, men jeg mener ikke, jeg fortjener det,” siger han (Kevin Nance: James McBride on ’The Good Lord Bird’. Chicago Tribune, 2013-08-09. Egen oversættelse). Den stærke og personlige stemme, der kendetegner ”Skaberfuglen”, trækker desuden tråde til bøger som ”Forbandede ungdom” (1955) af J.D. Salinger og ”En ung amerikaners eventyr” (1955) af Saul Bellow.