De små trolde og den store oversvømmelse

Citat
“Hele dagen gik de, og lige meget hvor de kom hen, var der smukt, for efter regnen sprang de vidunderligste blomster ud alle vegne, og træerne bar både blomster og frugt. De behøvede bare at ryste lidt i et træ, så faldt frugterne ned omkring dem. Til sidst kom de til en lille dal, som var smukkere end alt, hvad de ellers havde set den dag. Og der, midt på engen, lå der et hus, der næsten lignede en kakkelovn, meget flot og malet i en blå farve.”
“Mumitrolden. De tre første romaner”, s. 48.

Den første bog i serien, “Småtrollen och den stora översvämningen”, udkom i 1945 (“Mumitroldene”, 1954). Bogen adskiller sig fra de senere bøger i serien ved at være kortere og rigere illustreret. Den lille fortælling introducerer os for Mumifamilien og flere genkommende figurer – blandt andet Snif, det lille nysgerrige men ikke så kloge dyr, der bliver gode venner med Mumitrolden.

Også rejsetemaet er centralt allerede fra første bog, da Mumitrolden sammen med sin mor leder efter Mumifar, der er blevet væk. De rejser gennem et eventyrlandskab, befolket af væsner vi kan genkende fra andre eventyr, for eksempel Tulipa der er født i en tulipan, ligesom H.C. Andersens Tommelise.

28657293

Til sidst i fortællingen genforenes familien, og de finder deres karakteristiske hus, der er blevet flyttet af den store oversvømmelse og strandet, i hvad der senere bliver til Mumidalen. En populær tolkning af historien i Finland er, at Mumifars forsvinden er en fortælling om de mange fædre der drog i krig og i den forstand forsvandt fra deres familier under Anden Verdenskrig (Sarah-Iben Almbjerg: Mumitrolde på museum. Berlingske Tidende, 2007-10-13).

Debuten er blevet genudgivet i 2008 under titlen “De små trolde og den store oversvømmelse”, hvilket er den første genudgivelse af historien på dansk siden 1954. Også fra Janssons hånd har denne historie fået en lidt stedmoderlig behandling, dels er den aldrig blevet revideret, hvilket de andre værker i vid udstrækning er blevet, og dels er den blevet udeladt fra diverse genudgivelser af serien. Det er usikkert, hvorfor Jansson har udeladt den af serien, men i forskningen i hendes forfatterskab har man anset den første bog for at være uselvstændig, da den låner meget fra andre kendte børnebøger. I den optik kan man læse “De små trolde og den store oversvømmelse” som et forstudie til de senere bøger.