Tove Jansson
Foto: Hans Paul

Tove Jansson (børn og unge)

cand.mag. Helle Eeg, 2015. Blå bog og bibliografi opdateret februar 2024.
Top image group
Tove Jansson
Foto: Hans Paul

Tove Janssons historier og figurer er kendt og elsket af børn og voksne over hele verden. Den første bog om Mumitroldene udkom i 1945. Her er Mumitrolden på jagt efter sin eventyrlystne far, der er stukket til søs med de selvlysende Hatifnatter. Heldigvis finder han sin far igen og også Mumidalen, der er familiens hjemsted. Sådan er det i de fleste Mumibøger. Den finlandssvenske forfatter, maler og tegner har nemlig en særlig evne til at kombinere det eventyrlige og faretruende med det hjemlige og hyggelige, det nære og det fjerne. En kontrast som cementeres af det iskolde og skarpe nordlys, der stråler over Mumifamiliens hyggelige, kakkelovnslignende hus.

 

137905558

Blå bog

Født: 9. august 1914 i Helsinki, Finland.

Død: 27. juni 2001 i Helsinki.

Uddannelse: Studier ved Tekniske skolan i Stockholm og ved den finske kunstforenings skole Ateneum i Helsinki.

Debut: “Småtrollen och den stora översvämningen”, 1945 (“Mumitroldene”, 1954).

Litteraturpriser: Niels Holgersson-plaketten, 1953. H.C.-Andersen-medaljen, 1966. Mårbackapriset, 1972. Findlanspriset, 1993. Selma Lagerlöfsprisen, 1993 og Svenska Akademiens stora pris, 1994.

Seneste udgivelse: Min første mumibog - du er modig, Mumi. Carlsen, 2024. (Be brave, Moomin, 2024). Oversat af Lotte Kjeldskouv.

Artikel type
boern

Baggrund

“Og lykkeligst er måske Mumitrolden, som med sin mor går hjem gennem haven, lige når månen blegner i daggryet og træerne stille duver for morgenvinden, der kommer fra havet. Nu holder det kølige efterår sit indtog i Mumidalen. For ellers kan det jo ikke blive forår igen.”
“Mumitrolden – De tre første bøger”, s. 276

Tove Marika Jansson blev født den 9. august 1914 i Helsinki i Finland. Hun voksede op i et frisindet kunstnerhjem i Helsinki. Moderen Signe Hammersten-Jansson var tegner, og faderen Viktor Jansson var skulptør. Somrene tilbragte familien, der desuden tæller to yngre brødre, på Bildö, en ø i den Stockholmske skærgård, der senere blev model for Mumidalen.

Allerede som 15-årig debuterede Jansson som tegner i det politisk satiriske blad Gram, og året efter tog hun til Stockholm for at studere ved Tekniska skolan (nu Konstfack, Sveriges største kunst- og designskole). Efter studierne fortsatte hun på den finske kunstforenings skole Ateneum i Helsinki. Op igennem 1940’erne og frem til bladets lukning i 1953 var Jansson en markant profil i Gram. Det var også her i bladet, at figuren Mumitrolden dukkede op første gang, nemlig under navnet Snork. Sideløbende med arbejdet som karikaturtegner arbejdede hun netop på sin første bog om Mumiuniverset. Den kom til at hedde: “Småtrollen och den stora översvämningen”, og den udkom i 1945. Hendes gennembrud kom med den tredje bog i serien: “Trollkarlens hatt” 1948 og herefter tog karrieren fart. Hun er siden blevet oversat til 38 sprog, og hendes karakterer har fået så forskellige udtryksformer som romaner, tegneserier, teaterstykker, film og billedbøger. Et af de sprog, Jansson er oversat til, er dansk. I Danmark udkom hun første gang i 1954 med “Mumitroldene”, der var en samlet udgave af de første to bøger om Mumitroldene.

I alt skrev Jansson ni bøger om Mumifamilien, og dertil kommer seks billedbøger og en række daglige tegneseriestriber, der udkom mellem 1953 og 1961, og som oprindeligt blev tegnet til den engelske avis The Evening news. Serien blev dog hurtigt en succes og udkom i over 40 andre aviser rundt omkring i verdenen, blandt andet i den danske avis Politiken (fra 1955-1962).

Jansson har desuden skrevet en række voksenbøger, mest kendt er hendes selvbiografiske roman “Bildhuggarens dotter” fra 1968, og hun har illustreret de svenske udgaver af J.R.R. Tolkiens “Ringenes Herre” og Lewis Carrols “Alice i eventyrland”.

Tove Jansson døde den 27. juni 2001 i Helsinki. Året efter indstiftedes Tove Jansson-prisen til minde om hendes forfatterskab. Den uddeles hvert tredje år til en, der fortjenstfuldt har bidraget til børne- og ungdomskulturen i Finland.

De kendte figurer fra Mumidalen er for mange blevet en del af barndommens skatkammer på samme måde som Peter Plys, Pippi Langstrømpe og Peter Pan er det. Og ligesom de nævnte figurer har Mumitroldenes udbredelse muteret og rækker i dag langt udover Janssons eget arbejde. Figurerne lever således videre i tegneserier, film og læs-let bøger, som ikke kommer fra Janssons egen hånd, men som er inspireret af hendes kendte figurer.

De små trolde og den store oversvømmelse

“Hele dagen gik de, og lige meget hvor de kom hen, var der smukt, for efter regnen sprang de vidunderligste blomster ud alle vegne, og træerne bar både blomster og frugt. De behøvede bare at ryste lidt i et træ, så faldt frugterne ned omkring dem. Til sidst kom de til en lille dal, som var smukkere end alt, hvad de ellers havde set den dag. Og der, midt på engen, lå der et hus, der næsten lignede en kakkelovn, meget flot og malet i en blå farve.”
“Mumitrolden. De tre første romaner”, s. 48.

Den første bog i serien, “Småtrollen och den stora översvämningen”, udkom i 1945 (“Mumitroldene”, 1954). Bogen adskiller sig fra de senere bøger i serien ved at være kortere og rigere illustreret. Den lille fortælling introducerer os for Mumifamilien og flere genkommende figurer – blandt andet Snif, det lille nysgerrige men ikke så kloge dyr, der bliver gode venner med Mumitrolden.

Også rejsetemaet er centralt allerede fra første bog, da Mumitrolden sammen med sin mor leder efter Mumifar, der er blevet væk. De rejser gennem et eventyrlandskab, befolket af væsner vi kan genkende fra andre eventyr, for eksempel Tulipa der er født i en tulipan, ligesom H.C. Andersens Tommelise.

28657293

Til sidst i fortællingen genforenes familien, og de finder deres karakteristiske hus, der er blevet flyttet af den store oversvømmelse og strandet, i hvad der senere bliver til Mumidalen. En populær tolkning af historien i Finland er, at Mumifars forsvinden er en fortælling om de mange fædre der drog i krig og i den forstand forsvandt fra deres familier under Anden Verdenskrig (Sarah-Iben Almbjerg: Mumitrolde på museum. Berlingske Tidende, 2007-10-13).

Debuten er blevet genudgivet i 2008 under titlen “De små trolde og den store oversvømmelse”, hvilket er den første genudgivelse af historien på dansk siden 1954. Også fra Janssons hånd har denne historie fået en lidt stedmoderlig behandling, dels er den aldrig blevet revideret, hvilket de andre værker i vid udstrækning er blevet, og dels er den blevet udeladt fra diverse genudgivelser af serien. Det er usikkert, hvorfor Jansson har udeladt den af serien, men i forskningen i hendes forfatterskab har man anset den første bog for at være uselvstændig, da den låner meget fra andre kendte børnebøger. I den optik kan man læse “De små trolde og den store oversvømmelse” som et forstudie til de senere bøger.