Halfdan Rasmussen (børn og unge)

Artikel type
boern
Maja Lykketoft og Majbrit Hansen. 2002.
Main image
Rasmussen, Halfdan
Foto: Privatfoto

Indledning

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet digte og ”tosserier” for børn, unge og voksne Halfdan Rasmussen voksede op i Christianshavns arbejderkvarter, hvor faren arbejdede som chauffør, og moren drev rulleforretning i det ene af lejlighedens to værelser. Han havde en spændende barndom med masser af legemuligheder i omgivelserne og følte sig ikke fattig. Halfdan Rasmussen er dansk og hans digte er gennemarbejdet leg med det danske sprog. Alligevel er han oversat til bl.a. norsk, svensk, finsk, engelsk, tysk og hollandsk.

29146667

 

Blå bog

Født: 29. januar 1915, København.

Død: 2. marts 2002.

Uddannelse: Den internationale højskole i Helsingør.

Debut: Soldat eller menneske (digte). Carit Andersen, 1941.

Bedst kendte værk: Halfdans ABC (digte for børn). Carlsen Illustrationsforlaget, 1967.

Litteraturpriser (i udvalg): Tørsleff & Co.s litterære Hæderslegat, 1943. Helge Rode Legatet, 1946. Politikens Kunstnerpris, 1954. Emil Aarestrup Medaillen, 1957. De Gyldne Laurbær, 1958. Holger Drachmann-legatet, 1960.
Henrik Pontoppidans Mindefond, 1963. Dansk Forfatterfonds lyrikerpris, 1964. Kulturministeriets Børnebogspris, 1965. PH-Prisen, 1973. Herman Bangs Mindelegat, 1978. LOs Kulturpris, 1983. Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris, 1986. Holberg-Medaillen, 1986. Det Danske Akademis Store Pris, 1988. Børnebibliotekarernes Kulturpris, 1997. Johannes Ewalds Legat, 2000.

Seneste udgivelse: Faxerier fra Halfdan Rasmussen til Johannes Møllehave. Lindhardt og Ringhof, 2002.

Inspiration: Arbejderdigterne Harald Herdal og Arnulf Øverland.
 

 

Se filmene

Noget om HalfdanFilmcentralen og Fra Brandes til Rifbjerg på Filmcentralen

Barndom og ungdom

Halfdan Rasmussen blev født den 29.1. 1915 i København (og døde den 3. marts 2002). Han voksede op i Christianshavns arbejderkvarter, hvor faren arbejdede som chauffør, og moren drev rulleforretning i det ene af lejlighedens to værelser. Han havde en spændende barndom med masser af legemuligheder i omgivelserne og følte sig ikke fattig.

23171414

Som 14-årig gik han ud af skolen og fik forskellige ufaglærte jobs, såsom cykelbud, piccolo, tallerkenvasker og barbermedhjælper. Indimellem var han arbejdsløs som mange andre i 30´erne, og han oplevede den ydmygelse det var at blive anbragt i arbejdslejre med meningsløs beskæftigelse for unge arbejdsløse. Ophold på Roskilde Arbejderhøjskole og Den internationale Højskole i Helsingør åbnede bøgernes verden for ham. Inspireret af de forfattere han læste og den sociale virkelighed, der omgav ham, begyndte han at skrive digte.

På det tidspunkt fandtes der et litterært tidsskrift, der hed Vild Hvede. Her fik han nogle af sine første digte offentliggjort og kom ind i kredsen af unge digtere, der også talte bl.a. Tove Ditlevsen, Ester Nagel, Piet Hein og Morten Nielsen.

Se også voksenportrættet af Halfdan Rasmussen.

Krig og rejser

Under 2. verdenskrig (1940-45) skete der store omvæltninger i hans liv. Han var aktiv i modstandsbevægelsen. Skrev illegale digte, som indbragte ham en dom på 14 dages hæfte. Fik udgivet sin første digtsamling Soldat eller Menneske . Mistede sin gode ven Morten Nielsen, der blev dræbt ved et vådeskud. Og blev gift med forfatterkollegaen Ester Nagel.

Efterkrigsårenes politiske spændinger, den første atombombeprøvesprængning, den kolde krig optog den samfundsengagerede Halfdan Rasmussen og på det personlige plan blev han far til børnene Iben og Tom.

Det afspejles også i hans forfatterskab, hvor solidariske antikrigsdigte veksler med "tosserier" og børnerim op gennem 50´erne. En vekselvirkning der vedbliver hele forfatterskabet igennem. Halfdan Rasmussen er et rejselystent menneske. Menneskenes levevilkår og naturen i det fremmede inspirerer ham. Utallige lande har han besøgt - Grækenland, Grønland og Irland for blot at nævne nogle, der har sat sig spor i hans digtning. Ofte har hans rejsekammerat været bogens illustrator, så værket fremstår ligeværdigt på tekst- og billedsiden.