ole lund kirkegaard
Foto: Gyldendals billedarkiv

Ole Lund Kirkegaard

Artikel type
boern
bibliotekar Lise Lotte Larsen, 1998.
Top image group
ole lund kirkegaard
Foto: Gyldendals billedarkiv
Main image
Kirkegaard, Ole Lund
Foto: Jo Selsing

Indledning

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.
Mon ikke alle, der kender Ole Lund Kirkegaards bøger ville ønske, at der var flere end de 13, han nåede at skrive fra 1967 og til sin død. De er allesammen uovertruffent sjove, de er fantastisk gode at læse op, og de er lette at læse selv også for dem, der endnu ikke har så meget øvelse. Den ærlighed giver enkelheden i Ole Lund Kirkegaards fortællinger en følelsesmæssig dybde, som gør dem levende for skiftende generationer af lyttende og læsende børn og voksne oplæsere.

 

51475259

Blå bog

Født: 29. juli 1940 i Skanderborg.

Død: 24. marts 1979.

Uddannelse: Student fra Århus Katedralskole, 1959. Lærereksamen fra Århus Seminarium, 1963.

Debut: Lille Virgil. Gyldendal, 1967.

Litteraturpriser: Kulturministeriets Børnebogspris, 1969. Statens Kunstfond. Produktionspræmie, 1970.

Seneste udgivelse: Sæbekasse-bilen. Gyldendal, 2014. Illustrator: Mette-Kirstine Bak.

Inspiration: Ernest Hemingway.

Ole Lund Kirkegaard

Tegning fra
 

Mon ikke alle, der kender Ole Lund Kirkegaards bøger ville ønske, at der var flere end de 13, han nåede at skrive fra 1967 og til sin død i 1979. De er allesammen uovertruffent sjove, de er fantastisk gode at læse op, og de er lette at læse selv også for dem, der endnu ikke har så meget øvelse.

Har man først læst én bog af Ole Lund Kirkegaard, kan man genkende en hvilken som helst af de øvrige. De ligner hinanden ikke alene på sprog og fortælletone, også miljø og personer er af samme familie.

NB! Araber- og romertallene i parentes efter citater, henviser til de bøger og artikler om Ole Lund Kirkegaard, der er nævnt i bibliografien.

 

Hvem var han?

Foto udlånt af Nana Bang Kirkegaard
Foto udlånt af Nana Bang Kirkegaard

Måske har det hele sin oprindelse i Skanderborg i 40´erne og 50´erne. Her blev Ole Lund Kirkegaard født den 29. juli 1940 og var åbenbart heldig i valget af forældre.

De gav ham lov til meget af det som ellers var strengt forbudt for børn dengang. I haven, der havde flere store pære- og blommetræer ligesom haverne i hans bøger, måtte man lege alting, så her byggede Ole og hans legekammerater huler og cirkus og totempæle, og på gårdspladsen gravede de dybe kanaler.

Men rundt om hjemmets frihed og fantasi lå en provinsverden præget af langt snævrere normer og rammer, end vi kender i dag, en verden der ikke spurgte efter nysgerrighed, fantasi eller selvstændighed - og da slet ikke hos børn. Mange af de sjove situationer i Ole Lund Kirkegaards bøger opstår netop, når børn, der nysgerrigt og fantasifuldt er optaget af at lege, støder sammen med sure stivsindede voksne.

Piger er der ikke mange af i hans bøger, men det var der tilfældigvis heller ikke blandt hans egne legekammerater, fortæller en lille underholdende bog, Orla Frø-Snapper boede da i Skanderborg. (3). I den kan man læse alt, hvad der er værd at vide om Ole Lund Kirkegaards barndom, og hvad den muligvis betød for hans forfatterskab.