Hvem var han?

Foto udlånt af Nana Bang Kirkegaard
Foto udlånt af Nana Bang Kirkegaard

Måske har det hele sin oprindelse i Skanderborg i 40´erne og 50´erne. Her blev Ole Lund Kirkegaard født den 29. juli 1940 og var åbenbart heldig i valget af forældre.

De gav ham lov til meget af det som ellers var strengt forbudt for børn dengang. I haven, der havde flere store pære- og blommetræer ligesom haverne i hans bøger, måtte man lege alting, så her byggede Ole og hans legekammerater huler og cirkus og totempæle, og på gårdspladsen gravede de dybe kanaler.

Men rundt om hjemmets frihed og fantasi lå en provinsverden præget af langt snævrere normer og rammer, end vi kender i dag, en verden der ikke spurgte efter nysgerrighed, fantasi eller selvstændighed - og da slet ikke hos børn. Mange af de sjove situationer i Ole Lund Kirkegaards bøger opstår netop, når børn, der nysgerrigt og fantasifuldt er optaget af at lege, støder sammen med sure stivsindede voksne.

Piger er der ikke mange af i hans bøger, men det var der tilfældigvis heller ikke blandt hans egne legekammerater, fortæller en lille underholdende bog, Orla Frø-Snapper boede da i Skanderborg. (3). I den kan man læse alt, hvad der er værd at vide om Ole Lund Kirkegaards barndom, og hvad den muligvis betød for hans forfatterskab.