ole lund kirkegaard
Foto: Gyldendals billedarkiv

Ole Lund Kirkegaard

bibliotekar Lise Lotte Larsen, 1998. Opdateret af stud.mag. Charlotte Lybecker, 2017. Blå bog og bibliografi opdateret 2021.
Top image group
ole lund kirkegaard
Foto: Gyldendals billedarkiv

Har man først læst én bog af Ole Lund Kirkegaard, kan man genkende en hvilken som helst af de øvrige: De ligner hinanden på sprog og fortælletone, og også miljø og personer er af samme familie. Hovedpersonerne er altid nysgerrige, opfindsomme drenge, der vender de voksnes verden på hovedet med deres humor og fantasi.

Da Ole Lund Kirkegaard debuterede med ”Lille Virgil” i 1967, var han del af en årgang, der er en af de fem forfattere, der i 1967 revolutionerede dansk børnelitteratur. Sammen med Halfdan Rasmussen, Cecil Bødker, Benny Andersen og Flemming Quist Møller Kirkegaard barnet som et selvstændigt væsen og gav det nyt liv i litteraturen.

61392238

Blå bog

Født: 29. juli 1940 i Skanderborg.

Død: 24. marts 1979.

Uddannelse: Student fra Aarhus Katedralskole, 1959. Lærereksamen fra Aarhus Seminarium, 1963.

Debut: Lille Virgil. Gyldendal, 1967.

Litteraturpriser: Kulturministeriets Børnebogspris, 1969. Statens Kunstfond. Produktionspræmie, 1970.

Seneste udgivelse: De Hæslige Slynglers Klub og andre gode historier. Gyldendal, 2021. Illustrator: Ole Lund Kirkegaard.

Inspiration: Ernest Hemingway, Mark Twain.

 

 

 

Videoklip

Trailer til 1981-filmatiseringen af Gummi-Tarzan. 

Artikel type
boern

Baggrund

”Hvorfor blev du forresten født, Carl Emil?
Det ved jeg ikke, sagde Carl Emil. Det er kun min mor, der ved det.
Jeg har engang set et føl, der blev født, sagde Oskar. Det kom ud af en anden hest.
Hold da op, sagde lille Virgil. Ud af en anden hest?
Ja, sagde Oskar. Hesten tabte lige en lille hest ud af sig, og så var den født.
Er vi mon også kommet ud af en hest? sagde lille Virgil.
Det ved jeg ikke, sagde Oskar. Der er aldrig nogen, der har villet fortælle mig om det.”

”Lille Virgil”, s. 49.
Tegning fra
 

Ole Lund Kirkegaard blev født i 1940 og voksede op i Skanderborg hos en dominerende far og en kærlig mor. Forældrene gav ham lov til meget, som ellers var forbudt for børn dengang, og i deres baghave med store pære- og blommetræer byggede han huler og lavede cirkus sammen med sine kammerater.

I 1956 begyndte han på Aarhus Katedralskole, hvor han mødte Anne Lise. Drengen som altid havde været optaget af heste, fugle og kunst havde nu fået en ny interesse. Efter gymnasiet førte hans store eventyrlyst ham til søs, inden han begyndte sine studier på Aarhus Seminarium. Han aftjente sin værnepligt som løjtnant i militæret og flyttede herefter sammen med Anne Lise til Oue ved Mariager, hvor de begge havde fået job på en landsbyskole.

Valget om at blive folkeskolelærer gik stik imod det forhold, han selv havde til skolen som barn, fortæller han: ”Som barn hadede jeg at gå i skole. Ikke fordi jeg var en dårlig elev, men fordi der ikke fandtes noget fællesskab mellem lærere og elever, ingen åbenhed...” (Birgit Lund: Ole Lund Kirkegaards forfatterskab. Moderne dansk børnelitteratur, 1975, s. 227-237). Ole Lund Kirkegaard ønskede at være den lærer, han selv havde savnet i sin skoletid og mente, at humor og fantasi var gode pædagogiske redskaber. Den daglige kontakt med videbegærlige elever inspirerede ham til at skrive historier. Han deltog i en konkurrence udstedt af Politiken, og vandt med sin novelle ”Dragen”, der blev fundamentet for hans første bog ”Lille Virgil”, 1967.

Herfra gik det stærkt, og han fik hurtigt mange begejstrede læsere. Udvekslingen med børn blev en vigtig drivkraft for forfatteren, der læste sine historier op for sine elever, inden han sendte dem til udgivelse på Gyldendal. Antallet af forespørgsler på nye børnebøger steg, og i 1976 valgte han at blive forfatter på fuld tid, hvilket Anne Lise Kirkegaard senere har omtalt som: ”Det dummeste, Ole gjorde i sit liv”. Han kom hurtigt til at savne dialogen med børnene, og arbejdspresset medførte et forøget indtag af alkohol, der udviklede sig til et misbrug og førte til skilsmisse. Forfatteren døde i 1979, 38 år gammel, af et ildebefindende, da han på vej hjem fra en kro faldt om i sneen og frøs ihjel.

Selv har Ole Lund Kirkegaard fortalt om sin drivkraft til at fortælle historier: ”Meningen er at fortælle en historie, der gennem hele sin kontinuerlige handling skildrer nysgerrigheden og oplevelsestrangen hos børn, og det bruger jeg så de forskellige drengetyper til. Men det hele er ret udvendigt - ikke noget forsøg på et psykologisk studium af en dreng og hans reaktioner. De drenge er temmelig urealistiske - de eksisterer slet ikke, men de har det som jeg gerne vil give videre til læserne: Modet til at opleve tilværelsen.”

Hvem var han?

Foto udlånt af Nana Bang Kirkegaard
Foto udlånt af Nana Bang Kirkegaard

Måske har det hele sin oprindelse i Skanderborg i 40´erne og 50´erne. Her blev Ole Lund Kirkegaard født den 29. juli 1940 og var åbenbart heldig i valget af forældre.

De gav ham lov til meget af det som ellers var strengt forbudt for børn dengang. I haven, der havde flere store pære- og blommetræer ligesom haverne i hans bøger, måtte man lege alting, så her byggede Ole og hans legekammerater huler og cirkus og totempæle, og på gårdspladsen gravede de dybe kanaler.

Men rundt om hjemmets frihed og fantasi lå en provinsverden præget af langt snævrere normer og rammer, end vi kender i dag, en verden der ikke spurgte efter nysgerrighed, fantasi eller selvstændighed - og da slet ikke hos børn. Mange af de sjove situationer i Ole Lund Kirkegaards bøger opstår netop, når børn, der nysgerrigt og fantasifuldt er optaget af at lege, støder sammen med sure stivsindede voksne.

Piger er der ikke mange af i hans bøger, men det var der tilfældigvis heller ikke blandt hans egne legekammerater, fortæller en lille underholdende bog, Orla Frø-Snapper boede da i Skanderborg. (3). I den kan man læse alt, hvad der er værd at vide om Ole Lund Kirkegaards barndom, og hvad den muligvis betød for hans forfatterskab.