Baggrund

Citat
”Ond-hånd forsvinder aldrig! Det er jeg sikker på, men hvis jeg hver dag giver den et stykke af min mors hjerte, så bliver den i brønden i stedet for at løbe rundt ude i verden og gøre ondt.”
”Den frygtelige hånd”, kap. 74.

Louis Jensen er født i 1943 i Nibe ud til Limfjorden. Louis’ far var trædrejer, og moren hjalp til i farens virksomhed. Som 13-årig flyttede Louis Jensen med sin familie til Beder, hvilket var en mindre katastrofe for drengen Louis, da dette betød et farvel til det højtelskede landskab omkring Limfjorden, hvor han havde både skoven og stranden som legeplads. Et landskab som han sidenhen beskriver i sin litteratur således: ”Oppe ved Limfjorden, på fjordens sydside, boede en krage, en dreng og en gammel mand på en lille gård. Gårdens marker løb blødt og tungt ned mod de blomstrende fjordenge.” (”Krystalmanden”, s. 7).

I 1971 blev Louis Jensen uddannet arkitekt med speciale i byplanlægning. Han har blandt andet arbejdet med byplanlægning på Aarhus Rådhus, indtil han i 1990’erne blev forfatter på fuld tid. Ifølge Jensen er hans skrivemåde inspireret af hans erfaringer som arkitekt: ”Hvis man skal være en god arkitekt, skal man være en god analytiker. Man skal kunne kombinere det analytiske med de skabende. Det arkitektoniske består i at finde ud af, hvad problemet er. ” (Gunnar Jakobsen: Louis Jensen. 1997).

Sin debut som lyriker fik Louis Jensen i 1970 i tidsskriftet Hvedekorn. I 1972 debuterede han i bogform med digtsamlingen ”Bremsen i bund” på Jorinde & Joringel. Herefter fulgte flere digtsamlinger på samme forlag. Louis Jensen fik sit folkelige gennembrud som børnebogsforfatter i 1986 med romanen ”Krystalmanden”. Det var samtidig Jensens første udgivelse på Gyldendal, som gennem forfatterens produktive karriere stod for størstedelen af hans udgivelser, herunder livsværket ”hundrede firkantede historier”, der i alt blev til 1001 små firkantede kortprosahistorier.

I alt har Louis Jensen skrevet mere end 70 romaner, digtsamlinger, noveller, skuespil og billedbøger, hvoraf flere er oversat til adskillige sprog. Han er blevet hædret med en lang række priser og legater, herunder Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, som han modtog fra 2002.

Forfatteren boede størstedelen af sit liv i og omkring Aarhus, hvor han var engageret i det litterære byliv. Han har været med i redaktionen omkring tidsskriftet Passage, har siddet i Aarhus Kunstråd, og så var han ambassadør for Børnenes Bogdag. Louis Jensen døde d. 4. marts 2021 på en cykeltur i skoven. Han blev 77 år gammel.