Børnebogsserien om Eva og Jan

Den første bog i Ida Jessens børnebogsserie om Eva og Jan fra Ørnø hedder “Troldtinden” og er fra 1996. Den handler om den 12-årige Eva, der lige er begyndt i sjette klasse. Hun bor på Ørnø, en lille ø ud for Norges kyst, hvor hendes far er fisker. En dag flytter Jan og hans mildest talt besynderlige mor til øen, og dette bliver starten på eventyret. Sammen med Jan sejler Eva nemlig til Troldtinden, en tilsyneladende øde ø. Opdagelsen af en gammel symaskine, en gravsten med Evas navn og en gammel mand ved navn Magnus leder Eva og Jan på sporet af en gammel hemmelighed, der har store konsekvenser for hele Evas familie.

I ”De døde skær” fra 1997 har Evas farfar og Magnus begyndt et skrøbeligt venskab, men problemerne blusser op juleaften, og Magnus forsvinder på havet. I forsøget på at redde ham strander Eva, Jan og Evas far under et stormvejr på De Døde Skær og må søge ly i et forladt fyrtårn. Under opholdet på De Døde Skær finder Eva og Jan ikke blot den døende Magnus, men også et skibsvrag og en logbog, der rummer en tragisk historie. Mysteriet om vraget, logbogen og det forladte fyrtårn løses på tragisk vis af et uhyggeligt fund i en hule under De Døde Skær.

Historien om “Fuglefar” fra 1998 begynder med en tur til Æggeholmen, hvor Eva og Jan finder en flaskepost fra 1919. Beskeden “Hjælp....Fanget på Kentaurøen” og et indbrud i præstegården på Mikkelsø sætter dem på sporet af historien om de mystiske lys på Æggeholmen om Fuglemor og Fuglefar, manden uden fingre, der blev anklaget for mord på en sømand i 1919. Samtidigt dukker endnu en mand uden fingre op på Ørnø, og hans lighed med Jan leder til nogle ubehagelige spørgsmål om hans forældre.

I den sidste bog om Eva og Jans eventyr, “Slangesmykket” fra 1999, finder børnene en lille, tavs pige på et forladt skib. Samtidig bliver Eva forfulgt af Barfodskællingen, der lever i en skurvogn, og som flygtede til Ørnø efter krigen. Fundet af et rødt hårspænde med en slange på, der tilhører Barfodskællingen, men som den lille pige genkender, forbinder på mystisk vis et forlis i 1945 og en blind passager med Barfodskællingens historie og bliver hovedsporet i jagten på den lille piges familie.

Ida Jessens børnebogsserie “Troldtinden”, “De døde skær”, “Fuglefar” og “Slangesmykket” om Eva og Jan fra Ørnø er lige dele Hitchcock (for børn) og “De Fem” samt “Børnene på Krageøen”. På den ene side er serien en realistisk beskrivelse af at vokse op i et fiskersamfund på en lille norsk ø. Og på den anden side blandes – i børnenes fantasi – mytiske væsner som elverpiger og nisser med kriminalhistorier, således at børnenes oplevelser vokser ud over den almindelige børnebogs rammer. Og denne blanding virker fint. Mellem gys og mystiske hændelser finder man nemlig en ‘virkelig’ person, der fortæller realistisk om barnets udvikling til voksen, og i modsætning til “De Fem”, som aldrig ændrer sig, får Eva og Jan lov til at udvikle sig naturligt som følge af deres oplevelser. Og temaerne, det være sig den første forelskelse eller det første møde med døden, opleves af læseren sammen med børnene, uden at det går ud over den gode fortælling.