SMAK

Citat
”Han så mange fødder i sit arbejde, men de her lå helt klart i toppen. De fik et sikkert nital i hans eget fodvurderingssystem, der gik til ti. Eller var de ligefrem en tier? Der var ingen skæve tæer, hård hud eller hælrevner, og neglene lå smukt afrundede som små fine strandskaller på tæerne uden at sidde dybt boret ned i kødet som Oles egne”.
”SMAK”, s. 41.

I ungdomsromanen ”SMAK” fra 2012 fortæller Søren Jessen om tilfældets forunderlige kraft og magt over vores liv. Historien følger via en alvidende fortæller en håndfuld vidt forskellige skæbner, der alle har benyttet årets første rigtige sommerdag til at tage en tur i parken. Her møder vi blandt andet den fod-elskende skohandler Ole Mortensen, der frygter for forretningen, mens han spiser madpakken på en bænk i parken. Uden at vide det bliver Mortensen overvåget af den selvhøjtidelige kunstner Snowman, der vil bruge hans madpakke-sølvpapirskugle i et stykke installationskunst om tilfældet til sin comeback-udstilling.

Vi møder desuden den motionerende muzak-komponist Britta, der savner en mand i sit liv, tre kække unge gymnasiedrenge, der spiller fodbold, tre jævnaldrende piger, der holder skovtur for at glemme eksamenslæsningen, parkarbejderen Verner, der forarges over folks uanstændige og negative opførsel og den midaldrende overklassekvinde Lene med den yderst uheldige tå. Sidst men ikke mindst fortælles historien om den seje Cecilie og hendes selvoptagede og selvovervurderende kæreste Rasmus, der lufter sin hemmelige kæreste nummer to Emma i selvsamme park, hvor Cecilie pjækker fra arbejdet i Føtex. Alle disse forskellige karakterer males frem i løbet af bogens ganske få sider som typer, de fleste vil kunne genkende i en eller anden grad.

29320942

Fortællingen begynder fra en spyflues perspektiv og skifter herefter rundt mellem den og karaktererne. Handlingen skydes i gang, da fluen lugter skosælgerens madpakke og instinktivt flyver ud i den farlige verden. Her rammer den fodbolddrengen Mathias’ øje med et SMAK og udløser en lavine af begivenheder. Alle de små fortælletråde vikler sig herefter gradvist ind i hinanden på kryds og tværs, og historien tager efterhånden en dramatisk drejning. Karakterer mødes for første gang og forelsker sig. Andre genses efter mange år, mens nogle slås og bryder op på dramatisk vis. Der er dem, der vinder noget, mens andre mister. Fælles for dem alle er, at denne uskyldige tur i parken ændrer deres liv for altid − alt sammen på grund af en sulten spyflue.

Søren Jessen fortæller i ”SMAK” historien om det skrøbelige menneske- og flueliv, hvor små bitte ændringer kan få meget store konsekvenser. Temaet er alvorligt, men aldrig tungt, da Jessen skriver det frem med en god portion humor og med blik for de små sjove detaljer og tilfælde, der gør tilværelsen både interessant og besværlig.