Viggos hus

Citat
”Viggo vågner ved en lyd. Han går ud i køkkenet, og en muldvarp skyder op midt gennem gulvet.”
”Viggos hus”

Hans Otto Jørgensens første bogudgivelse for børn kom i 1998 og hedder ”Viggos hus”. Erik Sørensen har tegnet til de korte tekster, der på 18 luftige sider fortæller historien om Viggos hus.

”Viggos hus ligger under et stort træ. / Bag huset er en eng. / Og bag engen en skov.” Sådan lyder teksten på bogens første side og bogens høje format taget i betragtning (bogen er 34 cm høj), så fylder teksten forsvindende lidt på den store side, den store bogstavstørrelse iberegnet. På opslagets modsatte side er der en tegning i støvede farver af gavlen på et bindingsværkshus og en lille dreng, der står og kigger ud over engen med en græssende hest og skoven længst væk. Det må være Viggo, der står der med hænderne i lommerne. Billedet forestiller landet i gamle dage med toppede brosten og stråtag på huset.

Historien fortæller nu om skovens dyr, der hver nat går ”ind ad døren og tværs gennem huset”, som der står. Det er noget, Viggo forestiller sig om aftenen, inden han skal sove. Hans far siger, at det ikke passer, og hans mor siger, at han har en livlig fantasi. På de følgende sider kan man se en muldvarp skyde op gennem køkkengulvet, et rådyr vende ørerne i stuen, en grævling snuse rundt ved sofaen, ni svaler sidde på en stol og en ål i kælderen, den er på vej til sin gydeplads i Sargassohavet. Viggo kigger med på alle billederne, og inden han går i seng igen, kigger han ud af vinduet, hvor en engel sidder i det store træ og har set det hele. Viggo er altså ikke alene om at møde alle dyrene inde i huset om natten.

Tegningerne er holdt i douche farver og viser alle kun et udsnit af en situation, ofte med Viggo med ryggen til. Både tegner og fortæller følger Viggo og viser hans verden, som den er for ham. De grynede tegninger skyldes, at det er nat i historien, og det er kun på tegningen, hvor Viggo bliver puttet af sin mor, at lyset er varmt og blødt, som fra petroleumslampens skær.

Fortællingen foregår i gamle dage, kan man se på billederne, men historien om en dreng og hans livlige fantasi kunne foregå hvor-som-helst og når-som-helst. Det er en almengyldig historie om fantasi og om et slægtskab mellem børn og dyr, som de voksne ikke forstår. Drengen har fortællerens sympati, og for drengen er det helt naturligt, at dyrene går gennem huset om natten.