Ravets børn

Citat
”Han viser sin rav-klump frem. Den gløder i hans hånd. Der bliver helt stille i salen. Kun trommen høres nu. Arild løfter sine øjen-bryn. Hans ansigt bliver mildt. Hans blik bliver blødt ved synet af sommer-fuglen i ravet. Kongen er rolig og glad som i gamle dage. Han holder Asks rav-klump tæt op foran sine øjne. Og smiler”
”Dømt til døden”, s. 13.

”Ravets børn” er en fantasyserie på i alt seks letlæsningsbøger, der handler om drengen Ask og hans familie. De har i familien særlige evner for at finde rav, en evne der er meget værd i et land, hvor rav både er værdifuldt og har magiske evner. De første tre bind i serien udkom i 2010 og de sidste tre i 2011.

I seriens første bind ”Ravnens skrig” er Asks far forsvundet, og samtidig er der kommet en ny dronning til landsbyen, som tilsyneladende har ændret kongens indstilling til Ask og hans familie. Kongen vil have mere rav og tager Asks lillesøster Li som gidsel, for at Ask skal finde mere rav. Da Ask næste dag finder et særlig smukt stykke rav, håber han, at han kan bytte det for sin søster, men da Ask giver det til kongen, falder kongen livløs om, og Ask og hans søster må flygte for livet ud i mosen.

28517432

Herude møder de to søskende andre lovløse heriblandt pigen Tha, som Ask danner et tæt forhold til. I det sidste bind i serien ”Det sidste slag” har Ask og hans nye venner samlet sig mod til at gøre oprør med dronningen og kræve deres ret til frihed.

Serien er skrevet til nye læsere fra 7-8 år, og derfor er sproget enkelt, og bøgerne ikke længere end 40-50 sider. Bøgerne er desuden rigt illustreret af Lars Gabel, der har illustreret flere børnebøger, blandt andet de populære Karlabøger af Reneé Toft Simonsen. Illustrationerne underbygger historien og giver dermed den usikre læser en hjælpende hånd med forståelsen af teksten.

Formen på bøgerne er taget efter de traditionelle letlæsningsbøger. I modsætning til de fleste andre bøger i genren tager ”Ravets børn” dog ikke udgangspunkt i hverdagshændelser, men foregår i stedet i et typisk fantasyunivers. ”Ravets børn” er skrevet på fantasygenrens sans for spænding og bruger den til effektivt at fange læserens interesse og hjælpe læselysten på vej. Handlingen skrider derfor hurtigt frem, ligesom hvert bind afsluttes med et spændingshøjdepunkt, der giver lyst til mere læsning.