Foto: Claus Boesen

Lene Møller Jørgensen

cand.mag. Helle Eeg, 2012. Blå bog og bibliografi opdateret 2022.
Top image group
Foto: Claus Boesen

Som mangeårig journalist ved Danmarks Radio har Lene Møller Jørgensen rapporteret fra verdens brændpunkter, hun har arbejdet fra Syrien og Irak, udgivet fagbøger om Mellemøsten og beskæftiget sig med marginaliserede grupper i samfundet som hjemløse og flygtningebørn. I dag er hun forfatter på heltid og skriver fra et fantasyunivers, hvor hun i fiktionens form behandler nogle af de samme temaer som i journalistikken.

 

135155799

Blå bog

Født: 1960, Ørting, Østjylland.

Uddannelse: Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, 1986.

Debut: Mille og den hemmelige bog. Høst & Søn, 2001.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Hekse fra havets dyb. Elysion, 2022. Illustreret af Angelica Inigo. (Henry og det magiske atlas, 4).

Inspiration: Frivillighed og sandhedssigere.

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”I kælderen, dybt under det gyldne tårn, løftede hun hovedet med et sæt, da skriget lød. Hun kradsende hurtigt de sidste ord ned, lod pennen falde, og stak brevet i en lille skindpung. (…) Nu kastede hun sin blå kappe om sig, løftede den lille op af vuggen og løb ud til Jakobi og de ventende heste.”
”Jagten på det hellige barn”, s. 5.

Lene Møller Jørgensen er født i 1960 og voksede op i den lille by Ørting, der ligger gemt et sted mellem Aarhus og Horsens. I 1986 blev hun uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, og hun har desuden tillægsstudier i mellemøstlig politik, kultur og religion. Efter studierne arbejdede hun i mange år som nyhedsreporter på udlandsredaktionen på DR, hvor hun leverede indslag til blandt andet P1, Radioavisen og tv-avisen. I den forbindelse har hun været udstationeret i Irak og Syrien og har arbejdet med formidling af krige og vigtige begivenheder rundt om i verden.

Hendes journalistiske arbejde med verdens konfliktområder går også som en tydelig tråd igennem hendes forfatterskab. Både i hendes journalistisk inspirerede bøger, som i bogen ”De udvalgte”, der er en genfortælling af de to flygtningebørn Anna og Mansours hårde vej til Danmark, og i hendes fiktionsværker, der ofte tematiserer uroligheder og familier, der skilles ad på grund af samfundsproblemer. Det er for eksempel tilfældet i ungdomsromanen ”Døde børn glemmer ikke”, der har hentet sin inspiration fra skæbnerne af de tusindvis af flygtningebørn, der kom til Danmark efter Anden Verdenskrig.

Lene Møller Jørgensen debuterede som fagbogsforfatter i 1993 med en undervisningsbog om Saudi Arabien, og først i 2001 udgav hun sin første skønlitterære bog, ”Mille og den hemmelige bog”. Bogen skrev hun sideløbende med sit arbejde på DR, men arbejdet med bogen gav hende blod på tanden, så i 2008 tog hun orlov fra sit arbejde for at prøve forfatterdrømmen af, og i dag er hun forfatter på heltid. Hun siger selv om springet fra nyhedsreporter til forfatterinde: ”Set udefra lever jeg på mange måder et mere kedeligt liv nu. Jeg står op på samme tid hver dag, sender børnene i skole og manden på arbejde og sætter mig så foran computeren. Men for mig er det et tilfredsstillende liv at skrive. Det er rart at kunne sige, at det her er mig eget værk, og at det kommer fra hjertet” (Katja Nathalie Rasmussen: Drømmen der fik vinger. Rudersdalavis, 2011-01-06).

 

Ravets børn

”Han viser sin rav-klump frem. Den gløder i hans hånd. Der bliver helt stille i salen. Kun trommen høres nu. Arild løfter sine øjen-bryn. Hans ansigt bliver mildt. Hans blik bliver blødt ved synet af sommer-fuglen i ravet. Kongen er rolig og glad som i gamle dage. Han holder Asks rav-klump tæt op foran sine øjne. Og smiler”
”Dømt til døden”, s. 13.

”Ravets børn” er en fantasyserie på i alt seks letlæsningsbøger, der handler om drengen Ask og hans familie. De har i familien særlige evner for at finde rav, en evne der er meget værd i et land, hvor rav både er værdifuldt og har magiske evner. De første tre bind i serien udkom i 2010 og de sidste tre i 2011.

I seriens første bind ”Ravnens skrig” er Asks far forsvundet, og samtidig er der kommet en ny dronning til landsbyen, som tilsyneladende har ændret kongens indstilling til Ask og hans familie. Kongen vil have mere rav og tager Asks lillesøster Li som gidsel, for at Ask skal finde mere rav. Da Ask næste dag finder et særlig smukt stykke rav, håber han, at han kan bytte det for sin søster, men da Ask giver det til kongen, falder kongen livløs om, og Ask og hans søster må flygte for livet ud i mosen.

28517432

Herude møder de to søskende andre lovløse heriblandt pigen Tha, som Ask danner et tæt forhold til. I det sidste bind i serien ”Det sidste slag” har Ask og hans nye venner samlet sig mod til at gøre oprør med dronningen og kræve deres ret til frihed.

Serien er skrevet til nye læsere fra 7-8 år, og derfor er sproget enkelt, og bøgerne ikke længere end 40-50 sider. Bøgerne er desuden rigt illustreret af Lars Gabel, der har illustreret flere børnebøger, blandt andet de populære Karlabøger af Reneé Toft Simonsen. Illustrationerne underbygger historien og giver dermed den usikre læser en hjælpende hånd med forståelsen af teksten.

Formen på bøgerne er taget efter de traditionelle letlæsningsbøger. I modsætning til de fleste andre bøger i genren tager ”Ravets børn” dog ikke udgangspunkt i hverdagshændelser, men foregår i stedet i et typisk fantasyunivers. ”Ravets børn” er skrevet på fantasygenrens sans for spænding og bruger den til effektivt at fange læserens interesse og hjælpe læselysten på vej. Handlingen skrider derfor hurtigt frem, ligesom hvert bind afsluttes med et spændingshøjdepunkt, der giver lyst til mere læsning.