Gåden om Alaska

Citat
”François Rabelais. Han var digter, ikke? Og hans sidste ord var ’Jeg tager af sted for at finde Et Stort Måske’. Det er derfor jeg flytter. For at jeg ikke skal vente til jeg dør, med at lede efter Et Stort Måske.”
”Gåden om Alaska”, s. 9.

John Greens debutroman, ”Looking for Alaska” fra 2005 (”Gåden om Alaska”, 2006) handler om teenageren Miles ’Prop’ Halter, der forlader hjemstavnen i Florida for at begynde på en kostskole i Alabama. Her får han hurtigt en håndfuld venner, blandt andre værelseskammeraten Chip Martin – som regel blot kaldet Obersten – og den smukke sydstatspige Alaska. Alaska er skarp, sjov, vild og spontan, og selvom hun også er humørsyg, uansvarlig og ofte dødirriterende, kan Miles ikke undgå at blive dybt betaget af hende.

26391148

Den lille klike fordriver tiden med at spille videospil, ryge cigaretter, tale om livets små og store spørgsmål og ’lave numre’, der sætter grå hår i hovedet på skolens pedel Ørnen, som våger over skolen med stor nidkærhed. Fuldstændig ud af det blå rammer tragedien en dag, og elevernes før så bekymringsfri tilværelse ændrer sig for altid. De efterlades i et eksistentielt tomrum, hvor de må forsøge at finde mening i det skete og samtidig holde sammen på sig selv og hinanden.

Bogen består af to dele ­– en del, der foregår, inden tragedien indtræder, og en del efter. I den første del skildres de unge hovedpersoners søgen efter sociale holdepunkter, deres første seksuelle erfaringer og deres håb og drømme for fremtiden. I den anden del fokuserer bogen på, hvordan de unge håndterer det voldsomme afsavn, der opstår, når noget meget værdifuldt tages fra dem. De reagerer med forvirring, skyldfølelse og vrede, men erkender også gradvist, at der måske er lys for enden af tunnelen. 

”Gåden om Alaska” tager livtag med mange af de store spørgsmål, som præger teenageårene, men som mennesket livet igennem søger svar på. Hvad betyder et menneskeliv? Hvad skal man bruge det til? Er der en forudbestemt mening med livet, eller er mening noget, vi hver især skal finde frem til i vores eget liv?