Chrestomanci-serien

De fire bøger i Diana Wynne Jones prisbelønnede Chrestomanci-serie, der udkom fra 1977 til 1988, kan læses uafhængigt, da det ikke er de samme personer, der går igen.

I seriens univers er trolddom lige så almindelig som matematik. Der eksisterer forskellige parallelle verdener, som Chrestomanci og hekse kan pendle imellem. Chrestomanci er en profession for en person med særlige evner. Der findes kun én Chrestomanci – han har ni liv, er en super dygtig troldmand, og han skal sørge for, at ingen misbruger sine magiske evner til onde gerninger. Hvis man har brug for hans hjælp, kan man tilkalde ham ved at udtale hans navn tre gange.

En af Chrestomancis vigtigste opgaver går ud på at finde sin rette efterfølger. Det er ofte svært, da det ikke er blandt de umiddelbare heltetype, han skal lede. Det er typisk den person, som man mindst venter, for eksempel eleven i klassen, der ikke kan finde ud af at lave magi og hele tiden kommer galt af sted. Den letteste måde at finde vedkommende på er ved at observere, om der er en person, der ofte bliver udsat for livsfarlige uheld og som kommer ud af det, som om ingenting var sket. Så har vedkommende nok mistet et liv uden selv at vide det. Når den nye Chrestomanci er udpeget, skal han oplæres i trolddom på Chrestomanci-slottet, så han kan bruge sine evner rigtigt og ikke mister flere liv.