Diana Wynne Jones

journalist Charlotte Haase, 2006.
Main image
Jones, Diana Wynne
Foto: Rex Features / All Over Press

Diana Wynne Jones skrev i 10 år, før det lykkedes at få den første bog udgivet. Siden har den britiske fantasy-forfatter modtaget et væld af litteraturpriser, blandt andet for den populære Chrestomanci-serie. Jones' fortællinger er fyldt med troldmænd, magikere, talende dyr og mennesker med ni liv. De lever i parallelle verdener, hvor en fejl eller ubalance i én verden kan få alvorlige konsekvenser i andre. Diana Wynne Jones skriver om kampen mellem det gode og onde og om barndom versus voksenlivet med temaer som identitet, venskab og familieliv. Hovedpersonerne er børn, der gennem konfliktfydte og farlige situationer lærer sig selv at kende.

 

27420397

Blå bog

  • Født: Den 16. august, 1934, London.
  • Død: Den 26. marts 2011, Bristol.
  • Uddannelse: Bachelor i humaniora, Bristol Universitet.
  • Debut: “Wilkins´ Tooth”, 1973.
  • Litteraturpriser: Guardian Award, 1977. Boston Globe-Horn Book Honor Book Award, 1984. Horn Book Fanfare List, 1987. Mythopoeic Children´s Fantasy Award, 1996 og 1999.
  • Seneste udgivelse : De magiske kapper. Tellerup, 2008. (The spellcoats, 1979). Oversat af Ingrid Terkelsen.
Artikel type
boern

Baggrund

“Han lå på en marmorplade i et koldt, halvmørkt rum. Han svøbte lagenet om sig for at få lidt varme, gled ned fra marmorpladen og gik hen til den nærmeste hvide plade, hvor der lå nogen. Forsigtigt trak han lagenet af. Det var en gammel vagabond, og han var stendød – Christopher pirkede ham lidt i hans kolde, skæggede ansigt for at være helt sikker. Så sagde han til sig selv, at han skulle være helt rolig, og det var en meget fornuftig ting at sige til sig selv, men det var alt for sent. Han var allerede grebet af sit livs værste panik”.
“Christopher Chants ni liv”, 1992.

Diana Wynne Jones' barndom var præget af, at familien flyttede mange gange. I 1939, da hun var fem år gammel, rykkede de fra London til bedsteforældrenes hus i Wales. Året efter rejste familien videre til det nordlige England, men tog tilbage til London i 1942. Det var under Anden Verdenskrig, og Diana Wynne Jones kan huske sirenerne og lyden af flyvere og bomber. Kun et år senere flyttede familien så til Essex. Her brugte forældrene al deres tid på at starte en kulturel sommerskole for unge mennesker, og de boede i et lille skur ved siden af hovedbygningen. De mange opbrud betød, at det var svært at skabe holdbare venskaber.

I barndomshjemmet var der ikke mange bøger, og forældrene gav sig ikke tid til at læse højt. I det hele taget blev børnene meget overladt til sig selv, og det var ofte op til Diana at tage sig af sine to mindre søskende. Derfor begyndte hun selv at finde på fortællinger med mystiske væsener, som hun kunne underholde søstrene med.

Senere har Diana Wynne Jones fortalt, at hun allerede som 7-årig bestemte sig for, at hun skulle være forfatter. Hendes mor syntes, hun var langsom til at lære at stave og mente ikke, der var mange penge i forfattererhvervet. Hun håbede, at datteren ville komme på bedre tanker.

Det så da også sådan ud i første omgang: I 1953 begyndte Diana Wynne Jones på universitet i Bristol, hvor hun mødte sin mand, som underviste i engelsk. De blev gift i 1956, da hun havde fået sin bachelorgrad. Men så begyndte hun at skrive teaterstykker, der blandt andet blev opført på London Arts Theatre. I løbet af de næste ti år fødte hun tre sønner og kæmpede videre med at få noget udgivet. Hun skrev et hav af bøger fra 1963 til 1973, der alle blev afvist på forlagene. Da Diana Wynne Jones skrev børnebogen “Wilkens´Tooth”, sagde hun til sig selv, at hvis også den fik afslag, ville hun opgive sine forfatterdrømme. Men den udkom i 1973 og så kunne hun hellige sig forfattergerningen hundrede procent.

Det egentlige gennembrud kom to år efter med “Dogsbody”, som modtog litteraturprisen Carnegie Commendation. Siden har hun udgivet over 40 bøger, der er oversat til mange forskellige sprog og modtaget et væld af fantasypriser – ofte lige for næsen af J.K. Rowling .

I 1995 blev Wynne Jones's “Howl's moving castle” omsat til tegnefilm af den japanske animator Hayao Miyazaki.

Chrestomanci-serien

De fire bøger i Diana Wynne Jones prisbelønnede Chrestomanci-serie, der udkom fra 1977 til 1988, kan læses uafhængigt, da det ikke er de samme personer, der går igen.

I seriens univers er trolddom lige så almindelig som matematik. Der eksisterer forskellige parallelle verdener, som Chrestomanci og hekse kan pendle imellem. Chrestomanci er en profession for en person med særlige evner. Der findes kun én Chrestomanci – han har ni liv, er en super dygtig troldmand, og han skal sørge for, at ingen misbruger sine magiske evner til onde gerninger. Hvis man har brug for hans hjælp, kan man tilkalde ham ved at udtale hans navn tre gange.

En af Chrestomancis vigtigste opgaver går ud på at finde sin rette efterfølger. Det er ofte svært, da det ikke er blandt de umiddelbare heltetype, han skal lede. Det er typisk den person, som man mindst venter, for eksempel eleven i klassen, der ikke kan finde ud af at lave magi og hele tiden kommer galt af sted. Den letteste måde at finde vedkommende på er ved at observere, om der er en person, der ofte bliver udsat for livsfarlige uheld og som kommer ud af det, som om ingenting var sket. Så har vedkommende nok mistet et liv uden selv at vide det. Når den nye Chrestomanci er udpeget, skal han oplæres i trolddom på Chrestomanci-slottet, så han kan bruge sine evner rigtigt og ikke mister flere liv.