Diana Wynne Jones

journalist Charlotte Haase, 2006.
Main image
Jones, Diana Wynne
Foto: Rex Features / All Over Press

Indledning

Diana Wynne Jones skrev i 10 år, før det lykkedes at få den første bog udgivet. Siden har den britiske fantasy-forfatter modtaget et væld af litteraturpriser, blandt andet for den populære Chrestomanci-serie. Jones' fortællinger er fyldt med troldmænd, magikere, talende dyr og mennesker med ni liv. De lever i parallelle verdener, hvor en fejl eller ubalance i én verden kan få alvorlige konsekvenser i andre. Diana Wynne Jones skriver om kampen mellem det gode og onde og om barndom versus voksenlivet med temaer som identitet, venskab og familieliv. Hovedpersonerne er børn, der gennem konfliktfydte og farlige situationer lærer sig selv at kende.

 

27420397

Blå bog

  • Født: Den 16. august, 1934, London.
  • Død: Den 26. marts 2011, Bristol.
  • Uddannelse: Bachelor i humaniora, Bristol Universitet.
  • Debut: “Wilkins´ Tooth”, 1973.
  • Litteraturpriser: Guardian Award, 1977. Boston Globe-Horn Book Honor Book Award, 1984. Horn Book Fanfare List, 1987. Mythopoeic Children´s Fantasy Award, 1996 og 1999.
  • Seneste udgivelse : De magiske kapper. Tellerup, 2008. (The spellcoats, 1979). Oversat af Ingrid Terkelsen.
Artikel type
boern

Baggrund

“Han lå på en marmorplade i et koldt, halvmørkt rum. Han svøbte lagenet om sig for at få lidt varme, gled ned fra marmorpladen og gik hen til den nærmeste hvide plade, hvor der lå nogen. Forsigtigt trak han lagenet af. Det var en gammel vagabond, og han var stendød – Christopher pirkede ham lidt i hans kolde, skæggede ansigt for at være helt sikker. Så sagde han til sig selv, at han skulle være helt rolig, og det var en meget fornuftig ting at sige til sig selv, men det var alt for sent. Han var allerede grebet af sit livs værste panik”.
“Christopher Chants ni liv”, 1992.

Diana Wynne Jones' barndom var præget af, at familien flyttede mange gange. I 1939, da hun var fem år gammel, rykkede de fra London til bedsteforældrenes hus i Wales. Året efter rejste familien videre til det nordlige England, men tog tilbage til London i 1942. Det var under Anden Verdenskrig, og Diana Wynne Jones kan huske sirenerne og lyden af flyvere og bomber. Kun et år senere flyttede familien så til Essex. Her brugte forældrene al deres tid på at starte en kulturel sommerskole for unge mennesker, og de boede i et lille skur ved siden af hovedbygningen. De mange opbrud betød, at det var svært at skabe holdbare venskaber.

I barndomshjemmet var der ikke mange bøger, og forældrene gav sig ikke tid til at læse højt. I det hele taget blev børnene meget overladt til sig selv, og det var ofte op til Diana at tage sig af sine to mindre søskende. Derfor begyndte hun selv at finde på fortællinger med mystiske væsener, som hun kunne underholde søstrene med.

Senere har Diana Wynne Jones fortalt, at hun allerede som 7-årig bestemte sig for, at hun skulle være forfatter. Hendes mor syntes, hun var langsom til at lære at stave og mente ikke, der var mange penge i forfattererhvervet. Hun håbede, at datteren ville komme på bedre tanker.

Det så da også sådan ud i første omgang: I 1953 begyndte Diana Wynne Jones på universitet i Bristol, hvor hun mødte sin mand, som underviste i engelsk. De blev gift i 1956, da hun havde fået sin bachelorgrad. Men så begyndte hun at skrive teaterstykker, der blandt andet blev opført på London Arts Theatre. I løbet af de næste ti år fødte hun tre sønner og kæmpede videre med at få noget udgivet. Hun skrev et hav af bøger fra 1963 til 1973, der alle blev afvist på forlagene. Da Diana Wynne Jones skrev børnebogen “Wilkens´Tooth”, sagde hun til sig selv, at hvis også den fik afslag, ville hun opgive sine forfatterdrømme. Men den udkom i 1973 og så kunne hun hellige sig forfattergerningen hundrede procent.

Det egentlige gennembrud kom to år efter med “Dogsbody”, som modtog litteraturprisen Carnegie Commendation. Siden har hun udgivet over 40 bøger, der er oversat til mange forskellige sprog og modtaget et væld af fantasypriser – ofte lige for næsen af J.K. Rowling .

I 1995 blev Wynne Jones's “Howl's moving castle” omsat til tegnefilm af den japanske animator Hayao Miyazaki.

Chrestomanci-serien

De fire bøger i Diana Wynne Jones prisbelønnede Chrestomanci-serie, der udkom fra 1977 til 1988, kan læses uafhængigt, da det ikke er de samme personer, der går igen.

I seriens univers er trolddom lige så almindelig som matematik. Der eksisterer forskellige parallelle verdener, som Chrestomanci og hekse kan pendle imellem. Chrestomanci er en profession for en person med særlige evner. Der findes kun én Chrestomanci – han har ni liv, er en super dygtig troldmand, og han skal sørge for, at ingen misbruger sine magiske evner til onde gerninger. Hvis man har brug for hans hjælp, kan man tilkalde ham ved at udtale hans navn tre gange.

En af Chrestomancis vigtigste opgaver går ud på at finde sin rette efterfølger. Det er ofte svært, da det ikke er blandt de umiddelbare heltetype, han skal lede. Det er typisk den person, som man mindst venter, for eksempel eleven i klassen, der ikke kan finde ud af at lave magi og hele tiden kommer galt af sted. Den letteste måde at finde vedkommende på er ved at observere, om der er en person, der ofte bliver udsat for livsfarlige uheld og som kommer ud af det, som om ingenting var sket. Så har vedkommende nok mistet et liv uden selv at vide det. Når den nye Chrestomanci er udpeget, skal han oplæres i trolddom på Chrestomanci-slottet, så han kan bruge sine evner rigtigt og ikke mister flere liv.

Søskendejalousi og sort magi

Den første bog i Chrestomanci-serien “Charmed life” er fra 1977 (“Et fortryllet liv”, 1991) er nok den mest barske. Hovedpersonen hedder Eric, og hans forældrer dør i en mystisk flyulykke. Selv overlever han og søsteren Gwendolen på forunderligste vis. Det viser sig, at Gwendolen er en heks med magiske evner. Søskendeparret flytter ind hos en uduelig og nærig heks i landsbyen, som har ondt af de forældreløse børn. Fru Sharp er eksamineret heks og prøver at give Gwendolen timer i magi, men pigen bliver ikke udfordret nok og må søge ekstraundervisning hos troldmanden hr. Nostrum. Sammen lægger de skumle planer.

07221207

Eric bliver kaldt Kat, fordi han kommer ud for en del ulykker, men altid heler hurtigt. Man siger jo, at en kat har ni liv. Han er en følsom fyr, der savner sine forældre og gerne vil gøre sin smukke søster glad. Han ser op til Gwendolen og er ligeglad med, at hun i virkeligheden behandler ham dårligt. Han er selv ret uduelig til magi, mens søsteren bliver kendt og frygtet i den lille landsby. Gwendolen keder sig imidlertid og skriver sin nød til ærkemagikeren Chrestomanci. Det ændrer deres liv totalt. Efter et besøg tilbyder han dem nemlig at bo hos sig med Chrestomanci-familien på hans slot i en anden verden. Gwendolen har svært ved at indordne sig under hans regler og acceptere, at der er nogle, der er bedre til at trylle end hende. Selvom Eric virker som den svage hele vejen gennem fortællingen, viser det sig, at grunden til, at de er inviteret til Chrestomanci-slottet er, at Eric er den næste Crestomanci.

Romanen tager komplicerede følelser op som det at elske et familiemedlem, der egentlig kun gør én ondt. For Erics søster behandler ham rigtig dårligt. Hun er egoistisk og tager ikke hensyn til andre mennesker, mindst af alt hendes bror. Faktisk udnytter Gwendolen ham for egen vindings skyld. Derfor rummer fortællingen også en splittelse mellem at gøre det rigtige og at dække over dem, man holder af. Eric lærer på den hårde måde at tage ansvar for sit eget liv og ikke lade folk udnytte sig.

Hekseskolen og forbudt magi

Tredje bind, “Witch Week” fra 1982 (“Hekseskolen”, 1992), adskiller sig ved at foregå i en verden, hvor magi er forbudt. Historien handler om hekseforfølgelser i en moderne tid, hvor inkvisitorerne har teknologisk udstyr og detektorer til at opspore dem, der bruger magi.

20560525

Larwood House er en engelsk kostskole, men det er ikke hvilken som helst kostskole. Det er statens kostskole for hjemløse heksebørn og børn med andre problemer. En dag finder en af eleverne i 7.y en seddel mellem geografibøgerne, hvor der står “Der er en heks i klassen”. Pludselig går rygterne, og mærkelige ting begynder at ske. Alle elevernes sko er for eksempel forsvundet en morgen og ligger i en kæmpe bunke i gymnastiksalen. Der er ingen tvivl om, at der er en heks i klassen, men hvem er det? Og måske er der er flere end én.

Der er et dårligt sammenhold blandt eleverne, de danner kliker og skyder skylden for problemer på hinanden. På trods af det magiske element er miljøet som i de fleste andre 7. klasser. Der er de populære og så dem, der bliver frosset ude og måske endda mobbet. De færreste har lyst til at bo på skolen og som resultat bliver de ubehagelige overfor hinanden. Men da alt brænder på, og skolen står for at få besøg af inkvisitorerne, må de stå sammen om at få fat i Chrestomancien for at undgå en ulykke.

Diana Wynne Jones skriver humoristisk. Da to elever skal ud og søge efter hjælp, vil de kamufleres, så man ikke kan se deres kostskoleuniformer. De siger “Agge, Magge, Nagge, Pære, Giv os det tøj vi helst vil bære”, og pludselig står Nan og Estelle i henholdsvis ridetøj og en lyserød balkjole. Mod deres vilje er de blevet endnu mere opsigtsvækkende, end de var før. Sådan er det ofte i Diana Wynne Jones' univers. De unge hovedpersoner har ikke helt styr på magien. Og end ikke de mest magtfulde troldmænd har styr på det hele. Selv den fungerende Chrestomanci dukker til tider op i morgenkåbe, fordi han bliver kaldt på, mens han prøver at få sig en lur.

Christopher Chants ni liv

Den måske mest populære og actionprægede bog i Chrestomanci-serien er “The lives of Christopher Chant” fra 1988 (“Christopher Chants ni liv”, 1992). Romanen handler om den unge Christopher Chant, som bor på en kostskole og ikke har meget kontakt til sine forældre. Når han lægger sig til at sove, sker der noget underligt med ham: Han bevæger sig ind i en anden verden.

20027215

Hans onkel, Ralph, viser stor interesse, da Christopher fortæller ham om sine natlige rejser. Der er nemlig kun ganske få magtfulde magikere, der kan den slags. Ralph sætter ham straks til at tage ting med tilbage fra sine rejser. Christopher er ikke klar over det, men der er tale om forbudte varer såsom drageblod, der kan bruges til sort magi. Han synes, det er spændende at tage på de farlige opgaver, men bliver fundet livløs flere gange. Han kommer sig dog altid i forbløffende fart. Han må have ni liv og er derfor den næste Chrestomanci. Han inviteres derfor til Chrestomanci-slottet, hvor han skal oplæres i trolddomskunst. Men også her bliver han udsat for udfordringer og sort magi.

Romanen handler om at lære at tage ansvar for sine handlinger og at vise mod. Selv om det er farligt for Christopher, hjælper han en pige i en anden verden. Hun er dømt til henrettelse, når hendes tid som gudinde er ovre. I starten af fortællingen er Christopher bare en dreng, der er ensom og leger med sine evner. Han synes, det er sjovt at rejse mellem forskellige verdener. Men så bliver han udnyttet af onde kræfter.

“Christopher Chants ni liv” handler også om at blive svigtet af sin nærmeste familie. Christophers forældre har for travlt med deres indbyrdes skænderier til at se deres søn. Til gengæld opfører onkelen sig varmt og omsorgsfuldt, og Christopher savner i den grad opmærksomhed, at han er modtagelig overfor hans falske smiger. Christopher lærer på den hårde måde at tage ansvar for sine handlinger og åbne øjnene for, hvad der foregår omkring ham.

Merlin-komplottet

De to bind i “The Merlin Conspiracy” fra 2003 (“Merlin-komplottet”, 2004) fortsætter i samme fantasy-genre som Crestomanci-serien. Her er der også flere verdener, som hovedpersonerne kan rejse i mellem. Vi følger de samme personers mission gennem de to bøger.

Pigen Roddy lever på De Saliges Øer. Hun har arbejdet ved hoffet hele sit liv og har ansvaret for den royale dreng Grundo, som er ordblind og bliver behandlet dårligt af sin mor og søster. De er nedladende og gør nar af ham. Roddy er hans eneste ven. De rejser rundt i hele landet med kongens følge. Kongen beskyttes af Merlinen, som har magiske evner og som udpeges af en person ved hoffet. Sker der kongen noget, går det ud over riget. Så det er vigtigt, at Merlinen er dygtig og opmærksom.

Et komplot skaber imidlertid uro mellem det engelske og det skotske kongerige. Grundos mor, Sybil, er involveret. Den gamle Merlin dør, og den nye er i ledtog med hende. Roddy og Grundo er vidner til deres skumle planer og forsøger at nedkalde hjælp fra en troldmand fra en anden verden. Den troldmand, de får kontakt til, er dog ikke lige den type, de havde håbet på. Der er nemlig tale om drengen Nick, der lever i nutidens London og slet ikke er klar over, at han har magiske evner. Nick er på forfatterkonference med sin far. Men da han skal præsenteres for kriminalforfatter Maxwell Hyde, forsvinder Nick ind i en anden verden og dukker op på De Saliges Øer. Nick bliver involveret i Roddy og Grundos problemer og sat til at hjælpe med at få styr på det kaos, der hersker i deres verden.

Serien har skiftende synsvinkel. I nogle kapitler fortælles historien af Nick, i andre af Roddy. På den måde ses historien fra begges vinkel. Man finder for eksempel ud af, at Nick synes, at Roddy er smuk og dejlig, mens hun er sikker på, at han er ligeglad med hende og uerfaren udi trolddomskunsten. Romanen er humoristisk, og man kan nemt identificere sig med hovedpersonerne, ikke mindst Nick. I starten tror han, at han drømmer, men så lærer han at tage ansvar og hjælpe de mennesker, som har brug for hans støtte.

En magisk verden som turistmål

De to bøger i Derkholm-sagaen, “The Dark Lord of Derkholm” fra 2004 (“Derk – den uduelige Fyrste”, 2005) og “Year of the Griffin” fra 2005 (“Elda – den magiske grif”, 2006) kan læses selvstændigt. En stor del af personkredsen er den samme, men hovedpersonerne er forskellige. Bøgerne adskiller sig lidt fra resten af forfatterskabet: Hvor størstedelen af de andre bøger handler om børn og magi, henvender serien sig med sin satiriske tematik til et lidt ældre publikum.

25690435

Det første bind handler om troldmanden Derk, som elsker at fremtrylle dyr såsom venlige køer, flyvende grise og heste med vinger. Udover en søn og en datter, opdrager han fire griffer, som om det var hans egne børn. Familien lever i fred og ro, men så begynder turistsæsonen, og Derk bliver tvunget til at underholde turisterne ved at deltage i et kæmpe rollespil som Mørkets Fyrste, der skal hyre onde kræfter. Almindelige mennesker betaler nemlig for at komme på en tur i denne magiske verden, hvor der findes elvere, dværge, riddere og mystiske væsener. Her skal deltagerne kæmpe mod griffer og dæmoner til døden. Ingen har det mindste lyst til at være med i rollespillet. Rejserne arrangeres af hr. Chesnes, som tjener gode penge på ordningen og er under beskyttelse af en dæmon. Derk har ikke helt styr på sine evner og kombineret med sin vrede over at skulle deltage, går det galt fra starten. Derk bliver brændt af en drage, som er blevet vækket efter 300 års søvn. Mens han får plejet sine brandsår, må hans børn tage affære.

Udover det satiriske plot, hvor turisternes krav om at blive underholdt sættes på spidsen, er der også meget tragiske elementer, som ikke før er set i samme grad i Diana Wynne Jones' forfatterskab. For eksempel er der en scene, hvor to brødre bliver tvunget til at kæmpe mod hinanden til den enes død. Hvis de ikke gennemfører, bliver de begge dræbt.

Den selvstændige fortsættelse “Year of the Griffin” fra 2005 (“Elda - den magiske grif”, 2006) handler om en gruppe elever på Det Magiske Universitet, der har uanede evner og sætter lærerne på prøve. Samtidig har de forbindelse til forskellige verdener. Gruppen består blandt andet af griffen Elda, der er blevet opdraget af Derk, foruden en prins, en dværg og en piratdatter. Alle er på universitetet mod deres families ønsker. Det giver mange konflikter, som både betyder udsendelse af snigmordere og magiske brevduer, foruden indsættelse af hele hære samt flokke af griffer.

Forfatterskabets temaer

Diana Wynne Jones skriver om barndom versus voksenlivet, om identitet, venskab og familieliv. Hovedpersonerne er børn, der bliver involveret i konfliktfulde og farlige situationer. De må lære at tænke selvstændigt og ofte foretage valg, der betyder løsrivelse fra familien. Mange af børnene oplever et svigt eller savn af en egentlig familie. De bliver sendt på kostskoler, er forældreløse, skilsmissebørn, er ensomme eller bliver behandlet dårligt hjemmefra. For at klare hverdagens pres, bliver personerne hvirvlet ind i en magisk verden, hvor de pludselig skal tage ansvar for eget liv og knytte venskaber. Der findes både sort og hvid magi, så hovedpersonerne skal også lære at vælge rigtigt, vise omsorg og kunne tilgive.

Diana Wynne Jones fantasy-bøger er spækket med magi og drama. Hun skriver om parallelle verdener. Det er som om, hun selv bliver en del af den fiktive verden, når hun skriver. I hvert fald er hun meget distræt i skriveprocessen. Hendes sønner kom engang hjem fra skole til en mærkelig lugt i huset. Diana Wynne Jones ville varme lidt brød til dem, men var kommet til at proppe hendes mands mudrede støvler ind i ovnen i stedet.

Beslægtede forfatterskaber

Der er mange andre fantasy-forfattere at give sig i kast med, hvis Diana Wynne Jones har givet blod på tanden. Først og fremmest er J.K. Rowlings Harry Potter-bøger værd at læse. Her er helten forældreløs og bor hos nogle onde plejeforældre. Til gengæld er han rigtig dygtig til magi. Dette er også et tema, der går igen hos Diana Wynne Jones. Det barn, der udpeges til Chrestomanci eller ender med at redde et rige, er gerne den person, som virker mest ensom, fortabt eller kikset ved første øjekast.

I Emily Roddas Rowan-serie er helten også den mest klodsede og uerfarne dreng i den lille landsby Rin, hvor ingen respekterer ham. Men han går igennem en læreproces og vinder via snuhed og skjulte evner, ligesom det sker for de unge hovedpersoner i Diana Wynnes Jones to bind i “Merlin-komplottet”.

Derudover lægger forfatterskabet sig op af C.S. Lewis Narnia-bøger. Især har “Christopher Chants ni liv” meget til fælles med den første og mindre kendte bog i serien om Narnia. Der er tale om “Troldmandens nevø”, hvor de to børn, Polly og Digory, kan rejse mellem andre verdener.

Også Sherryl Jordan skriver fortællinger, hvor de unge hovedpersoner pludselig befinder sig i en anden verden. I romanen “Rocco” lægger hovedpersonen sig til at sove, men vågner op i en anden verden, hvor han pludselig skal forsvare sig og hjælpe et samfund fra udryddelse. Jordans humoristiske “Denzil”-serie om den lille, klodsede troldmandslærling Denzil, der havner i en helt anden tid, kan også anbefales.

Bibliografi

Bøger af Diana Wynne Jones

Jones, Diana Wynne:
Himmelhunden. 1984. 1984. (Dogsbody, 1975). Roman.
Jones, Diana Wynne:
De syv magter 1996. (Archer's goon, 1984). Roman.
Jones, Diana Wynne:
Sorte Maria 1992. (Black Maria, 1991).

Chrestomanci-serien

Jones, Diana Wynne:
Magikerne i Caprona. 1990. (The magicians of Caprona, 1980). Roman.
Jones, Diana Wynne:
Et fortryllet liv. 1991. (Charmed life. 1977). Roman.
Jones, Diana Wynne:
Hekseskolen. 1992. (Witch Week. 1982.) Roman.
Jones, Diana Wynne:
Christopher Chants ni liv. 1992. (The lives of Christopher Chant. 1988.) Roman.

Det magiske slot

Jones, Diana Wynne:
Det magiske slot. 1989. (Howl's moving castle, 1986). Roman.
Jones, Diana Wynne:
Luftkastellet; eller Slottet i himlen 1992. (Castle in the air, 1990). Roman.
Jones, Diana Wynne:
House of many ways. 2008. Fantasy.

Merlin-komplottet

Jones, Diana Wynne:
Merlin-komplottet I. 2004. The Merlin Conspiracy. 2003. Roman
Jones, Diana Wynne:
Merlin-komplottet II. 2004. The Merlin Conspiracy. 2003. Roman

Derkholm-sagaen

Jones, Diana Wynne:
Derk - den uduelige Fyrste. 2005. (The dark lord of Derkholm, 2004). Roman.
Jones, Diana Wynne:
Elda - den magiske grif. 2006. (Year of the griffin, 2005). Roman.

Dalmark-kvartetten

Jones, Diana Wynne:
Arven fra Osfameron. Tellerup, 2007. (Cart and cwidder, 1975). Oversat af Ingrid Terkelsen. (1).
Jones, Diana Wynne:
Lykkeskibet. Tellerup, 2007. (Drowned ammet, 1977). Oversat af Ingrid Terkelsen. (2).
Jones, Diana Wynne:
De magiske kapper. Tellerup, 2008. (The spellcoats, 1979). Oversat af Ingrid Terkelsen. (3).

Om Diana Wynne Jones

Alderdice, Kit:
Diana Wynne Jones Publishers Weekly. February 22, 1991.
Diana Wynne Jones Authors and Artists for Young Adults. Vol 12. Gale Research, 1994.
Bradshaw, Peter:
Howl´s Moving Castle Artikel i The Guardian, 2005-09-23.

Links

Forfatterens hjemmeside.
Forfatterens danske forlag.
Den frie encyklopædi. Artikel i leksikonet Wikipedia med komplet bibliografi og linkliste.