joanne k rowling
Foto: Mary McCartney

Joanne K. Rowling (børn og unge)

journalist Pia Andersen Høg, iBureauet/Dagbladet Information. 2008.
Top image group
joanne k rowling
Foto: Mary McCartney
Main image
Rowling, Joanne K.
Foto: POLFOTO

Indledning

Den unge, bebrillede troldmandslærling Harry Potter har tryllebundet hele verden. Potter-bøgerne er oversat til alt fra albansk til zulu, og børn og barnlige sjæle i hobetal sluger historierne om den magiske drengs kamp mod onde kræfter. Med Potter har litteraturen endelig gennembrudt lyd- og billedmuren og fundet tilbage til børneværelset. Gennem syv bøger kæmper Harry og hans venner en mere og mere intens og raffineret kamp mod ondskaben selv, men forfatteren Joanne K. Rowlings virkelige genistreg er at mudre billedet til og vise, at godhed og barmhjertighed er komplekse størrelser og at rigtige valg er omkostningsfulde.

 

48919901

 

Blå bog

  • Født: Den 31. juli 1965 i Chipping Sodbury, England.
  • Uddannelse: Studier i fransk og klassisk litteratur ved Universitetet i Exeter.
  • Debut: Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997. (Harry Potter og de vises sten, 1997).
  • Litteraturpriser: Blandt andre Sorcieres Prix i Frankrig, 1998. Premio Cento per la Letteratura Infantile i Italien, 1998. The Scottish Arts Council Children's Book Award, 1999 og 2001. The Whitebread Award for best Children’s Book, 1999. The Nestlé Smarties Book Prize i alt tre gange, 1997, 1998, 1999 og fire Whitaker Platinum Book Awards (alle i 2001).
  • Seneste udgivelse: Quidditch gennem tiderne. Gyldendal, 2020. (Quidditch through the ages, 2001). Oversat af Hanna Lützen.

 

Se også artiklerne om Harry Potter-fænomenet, Fantasy

Artikel type
boern

Baggrund

“Han burde have inviteret hende ud; hun havde sikkert forventet det og var måske blevet virkelig vred på ham… eller også lå hun nu i sin seng og græd videre over Cedric? Han vidste ikke, hvad han skulle tro. Hermiones forklaring havde i højere grad forvirret ham, end den havde hjulpet ham til at forstå, hvad der foregik. Den slags burde de lære os her på stedet, tænkte han og vendte sig om på siden, noget om, hvordan pigers hjerner fungerer… det ville i hvert fald være mere nyttigt end Spådom… Neville fnøs i søvne. En ugle tudede et sted ude i natten.”

“Harry Potter og Fønixordenen”, s. 495-496

Joanne Rowling blev født i den lille by Chipping Sodbury i England i 1965. Hun, lillesøsteren Di og forældrene Pete og Anne flyttede et par gange mellem engelske småbyer, men levede ellers et helt almindeligt middelklasseliv. Faderen arbejdede på en Rolls-Royce fabrik, hvor der blev bygget flymotorer, mens moderen gik hjemme hos døtrene. Her var højtlæsning en del af det daglige program.

Joanne var et småtykt barn med sygekassebriller, som havde en særlig næse for gode historier. Hun tvang søsteren til at høre på hjemmedigtede fortællinger, og som seksårig skrev hun sin første historie om en kanin, der får mæslinger.

Efter skolegangen kom Rowling på universitetet i Exeter. Forældrene pressede på med, at hovedfaget blev fransk, for så ville hun kunne blive til noget, mente de. Rowling betegner selv franskfaget som en fejl og fremhæver, at det bedste ved universitetsstudierne var et års ophold i Paris.

Da Rowling var femten fik hendes mor konstateret sklerose, og hun døde af sygdommen 10 år efter i 1990. Det ramte Rowling hårdt. Kort efter moderens død besluttede hun at rejse til Portugal for at undervise i engelsk og pleje sine forfatterdrømme. Her mødte hun en mand, som hun giftede sig med. Sammen fik de datteren Jessica, men ægteskabet var kort.

Rowling flyttede efter tre hårde år i Portugal tilbage til England og videre til Edinburgh i Skotland. Her boede hun i en etværelses lejlighed med Jessica og levede af social bistand. Men hun havde til gengæld tid til at pusle videre om den ide, der langsomt havde taget form i løbet af 3-4 år. Nemlig ideen til Harry Potter-bøgerne og deres helt specielle univers. Rowling siger selv, at hun fik ideen til Harry-figuren allerede i 1990 under en togtur fra Manchester til Kings Cross stationen i London: "Lige pludselig opstod ideen om Harry bare. Jeg ved ikke hvorfor og hvad der udløste den. Men jeg så klart ideen om Harry og troldmandsskolen. Jeg fik bare pludseligt den her basale ide om en dreng, som ikke vidste, hvem han var, som ikke vidste, at han var en troldmand, før han modtog en invitation fra troldmandsskolen. Jeg har aldrig nogensinde været så fyr og flamme over en ide." (Carsten Andersen: “Fænomenet Rowling”. Politiken, 2002-12-15).

Rowling skrev den første Potter-bog færdig på cafeer og i køkkenet i lejligheden i Edinburgh. Hun sendte manuskriptet til en litterær agent, som faktisk kun læste det ved en fejltagelse. Men han syntes om det, og efter afslag fra 12 forlag lykkes det endelig at få bogen udgivet.

Forlaget Bloomsbury anbefalede, at bogen blev udgivet under forfatternavnet J. K. Rowling. K’et står for Kathleen, Rowlings bedstemors navn. For det første mente forlaget, at drenge, som typisk læser bøger i fantasy-genren, ville blive skræmt væk, hvis de så, at det var en kvinde, der havde skabt Potter-universet. For det andet lugter forkortelsen J.K. Rowling ganske meget af initialerne i J.R.R. Tolkien, som i England er fantasy-genrens grå eminence.

Efter en del prøvelser og småjusteringer lå debuten altså klar, og så startede det eventyr, der har gjort Rowling til en af verdens rigeste kvinder. Lige siden Harry Potter-bøgernes succes har medierne interesseret sig meget for at få J. K. Rowlings egen historie til at ligne et eventyr. Det har ført til en del urigtige rygter, men at hun med lige dele hårdt arbejde og held har kæmpet sig op til en plads som en af verdens mest læste forfattere, er der ingen tvivl om.

J. K. Rowling bor i dag i Edinburgh sammen med sin mand dr. Neil Murray, deres to fælles børn og datteren Jessica.

Det magiske barn

Det magiske barn, der en arketype i kulturhistorien, og Harry Potter har mange brødre i legender, myter og folkesagn.

“Harry Potter and the Philosopher's Stone” fra 1997 (“Harry Potter og de vises sten”, 1997) er den første bog i serien om Harry Potter.

Her møder vi drengen Harry Potter, som lever et trist liv hos sin tante og onkel, Petunia og Vernon Dursley. Harrys forældre er døde, og Dursley’erne behandler ham rigtig skidt: De råber af ham, han får ikke ordentlig mad, og han får kun tøj, der er aflagt fra hans forkælede og fedladne fætter Dudley.

Harry ved ikke, at han besidder særlige evner. Det har plejefamilien nemlig forsøgt at skjule for ham. Men på hans 11 års fødselsdag dukker kæmpen Hagrid op og fortæller Harry sandheden. Samtidig giver han Harry et bevis på, at han er optaget på troldmandsskolen Hogwarts.

Harrys magiske kræfter er ganske særlige: Hans far var en troldmand og hans mor en heks, og de blev begge slået ihjel af den onde Lord Voldemort. Voldemort forsøgte også at dræbe Harry, men det mislykkedes, og det ondes hersker mistede al sin kraft. Det eneste fysiske mén Harry fik er et ar i panden formet som et lyn, og det ar har gjort Harry til en levende legende i troldmandsverdenen.

22629344

Harry rejser til Hogwarts, og så er handlingen for alvor skudt i gang. På troldmandsskolen svirrer det med magiske formler, underlige væsner og mislykkede forvandlingsforsøg. Der begynder også at ske uhyggelige ting på skolen, og Harry må sammen med sine to venner Ron og Hermione sørge for, at Voldemort ikke får held til at stjæle de vises sten, som kan give ham sin kraft tilbage.

Den første bog i Harry Potter-serien viser tydeligt kvaliteten i Rowlings vision: Harry er et forsømt barn, en udstødt og uelsket undermåler i Mugglernes (menneskenes) verden. Men der findes en anden verden, troldmændenes, og her kommer Harrys specielle gaver til deres ret. Han træder i karakter som en uselvisk helt, der - modsat Voldemort - forstår at anvende sine kræfter i det godes tjeneste.

“Harry Potter og de vises sten” handler på mange måder om, at mennesker har brug for fantasien til at realisere deres sande potentiale. Den magi, alle bærer med sig, skal læres at kende, og så kan man finde sit værd. Det magiske barn er en arketype i kulturhistorien, og Harry Potter har mange brødre i legender, myter og folkesagn.