Portræt J.K. Rowling
Foto: Debra Hurford Brown. Copyright J.K. Rowling 2018

J. K. Rowling (børn og unge)

Journalist Pia Andersen Høg, 2008. Opdateret af cand.theol. Charlotte Hitzner, januar 2021. Blå bog og bibliografi opdateret oktober 2023.
Top image group
Portræt J.K. Rowling
Foto: Debra Hurford Brown. Copyright J.K. Rowling 2018

Slangehvisken, ækle eliksirer og magiske parallelsamfund. Joanne K. Rowling har med sine bøger om den unge troldmandslærling med det lynformede ar, Harry Potter, tryllebundet læsere over hele verden. Med Harry Potter har litteraturen endelig gennembrudt lyd- og billedmuren og fundet tilbage til børneværelset. Gennem syv bøger kæmper Harry og hans venner en mere og mere intens og raffineret kamp mod ondskaben selv, men forfatteren Joanne K. Rowlings virkelige genistreg er at mudre billedet til og vise, at godhed og barmhjertighed er komplekse størrelser og at rigtige valg er omkostningsfulde.

 

137248514

Blå bog

Født: Den 31. juli 1965 i Chipping Sodbury, England.

Uddannelse: Studier i fransk og klassisk litteratur ved Universitetet i Exeter.

Debut: Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997. (Harry Potter og de vises sten, 1997).

Litteraturpriser: Blandt andre Sorcieres Prix i Frankrig, 1998. Premio Cento per la Letteratura Infantile i Italien, 1998. The Scottish Arts Council Children's Book Award, 1999 og 2001. The Whitebread Award for best Children’s Book, 1999. The Nestlé Smarties Book Prize i alt tre gange, 1997, 1998, 1999 og fire Whitaker Platinum Book Awards (alle i 2001).

Seneste udgivelse: Harry Potter - Troldmandsalmanakken. Gyldendal, 2023. Oversat af Hanna Lützen, Johanne Vind, Mads Lyshøj Hansen

 

Se også artiklerne om Harry Potter-fænomenet, Fantasy

Artikel type
boern

Baggrund

“Din mor ofrede sit liv for dig. Hvis der er en ting, Voldemort ikke forstår, er det kærlighed. Det gik slet ikke op for ham, at din mors kærlighed til dig var så stærk, at den efterlod sit eget mærke. Ikke et ar, ikke et synligt mærke… at være elsket så højt, selv af en person, der ikke lever mere, giver os en evig beskyttelse mod det onde."
“Harry Potter og de vises sten”, s. 293

Joanne Kathleen Rowling blev født i byen Chipping Sodbury i England i 1965. Familien bestod af lillesøsteren Di, faderen Pete, der arbejdede på en flymotorfabrik og moderen Anne, der gik hjemme hos døtrene.

Joanne var et barn, som havde en særlig næse for gode historier. Hun tvang søsteren til at høre på hjemmedigtede fortællinger, og som seksårig skrev hun sin første historie om en kanin, der får mæslinger.

Efter skolegangen læste Rowling på universitetet i Exeter. Forældrene pressede på for, at hovedfaget blev fransk, men Rowling betegner selv franskfaget som en fejl og fremhæver, at det bedste ved universitetsstudierne var et års ophold i Paris.

Da Rowling var femten år, fik hendes mor konstateret sklerose, og hun døde af sygdommen 10 år efter i 1990. Det ramte Rowling hårdt. Kort efter moderens død besluttede hun at rejse til Portugal for at undervise i engelsk og pleje sine forfatterdrømme. Her mødte hun en mand, som hun giftede sig med. Sammen fik de en datter, men ægteskabet var kort.

I 1993 forlod Rowling Portugal og flyttede i stedet til Edinburgh i Skotland. Her begyndte hun at skrive på en historie, som hun et par år tidligere på en togrejse fra Manchester til London havde fået en ide til. "Lige pludselig opstod ideen om Harry bare. Jeg ved ikke hvorfor og hvad der udløste den. Men jeg så klart ideen om Harry og troldmandsskolen. Jeg fik bare pludseligt den her basale ide om en dreng, som ikke vidste, hvem han var, som ikke vidste, at han var en troldmand, før han modtog en invitation fra troldmandsskolen. Jeg har aldrig nogensinde været så fyr og flamme over en ide." (Carsten Andersen: Fænomenet Rowling. Politiken, 2002-12-15).

Rowling skrev den første Potter-bog, ”Harry Potter and the Philosopher’s Stone”, færdig på cafeer og i køkkenet i sin lejlighed i Edinburgh. Efter afslag fra 12 forlag lykkedes det hende endelig i 1997 at få bogen udgivet. Siden fulgte yderligere seks bøger i serien om troldmanden Harry Potter.

J.K. Rowling bor i dag i Edinburgh sammen med sin mand, deres to fælles børn og datteren fra første ægteskab.

Harry Potter-serien

”Nu var det, som om hans ar åbnede sig på vid gab, han var Voldemort, og han styrtede gennem det stinkende soveværelse, indtil han nåede vinduet, hvor hans lange, hvide fingre knugede om karmen, da han så den skaldede mand og den spinkle kvinde, der snoede sig i luften og forsvandt…”
”Harry Potter og Dødsregalierne”, s. 297.

I perioden 1997-2007 udkom J.K. Rowlings syv bøger om troldmandsdrengen Harry Potter: ”Harry Potter and the Philosopher's Stone” fra 1997 (”Harry Potter og de vises sten”, 1997), ”Harry Potter and the Chamber of Secrets” fra 1998 (”Harry Potter og hemmelighedernes kammer”, 2000), ”Harry Potter and the Prisoner of Azkaban” fra 1999 (”Harry Potter og fangen fra Azkaban”, 2000), ”Harry Potter and the Goblet of Fire” fra 2000 (”Harry Potter og flammernes pokal”, 2001), ”Harry Potter and the Order of the Phoenix” fra 2003 (”Harry Potter og Fønixordenen”, 2004), ”Harry Potter and the Half-Blood Prince” fra 2005 (”Harry Potter og halvblodsprinsen”, 2006) og ”Harry Potter and the Deadly Hallows“ fra 2007 (”Harry Potter og Dødsregalierne”, 2007).

22629344

Bøgerne er alle filmatiseret.

Drengen Harry vokser op hos sin moster Petunia, sin onkel Vernon og fætter Dudley. Harrys egne forældre omkom i en bilulykke, da han var ganske lille. Familien kan ikke udstå Harry og behandler ham som skidt. Han må gå i sin fætters aflagte tøj og sover under trappen i et kosteskab.

Harrys familie har det svært med alting, der afviger fra normalen, og derfor vækker det stor bekymring og vrede, da Harry i dagene op til sin 11-års fødselsdag begynder at modtage mærkelige breve. Breve som onkel Vernon med vold og magt snupper ud af hænderne på Harry, førend han kan nå at læse dem. Men selvom onklen ihærdigt forsøger at flygte fra strømmen af breve, lykkes det ikke. På Harrys 11-års fødselsdag bliver han opsøgt af halvkæmpen Hagrid, der er godsforvalter på troldmandsskolen Hogwarts. Han fortæller, at Harry er en troldmand og overbringer ham et optagelsesbrev til skolen. Hagrid fortæller også, hvordan Harrys forældre virkelig døde. Ikke i et biluheld, men som ofre for den onde troldmand Voldemorts dræberbesværgelse. Voldemort forsøgte også at dræbe Harry, men det mislykkedes, og Voldemort mistede al sin kraft. Det eneste fysiske mén Harry fik, var et ar i panden formet som et lyn, og det ar har gjort Harry til en levende legende i troldmandsverdenen.

Med Hagrids hjælp bliver Harry præsenteret for den magiske verden, der eksisterer side om side med den verden, som ikke-magikerne – også kaldet mugglere – bor i.

Da Harry begynder på Hogwarts, bliver han gode venner med drengen Ron Weasley og pigen Hermione Granger. Men han får også fjender – blandt andet drengen Draco Malfoy, hvis far engang var en af Voldemorts trofaste støtter. Da første skoleår ender, må Harry, Ron og Hermione sande, at Voldemort er på vej tilbage, og at både den magiske verden og mugglernes verden er i alvorlig fare. I de følgende skoleår intensiveres kampen mod Voldemort, hvis styrke vokser. Hvis hans rædselsregime skal afværges, må Harry, Ron og Hermione en gang for alle tilintetgøre den onde troldmand.

Bøgerne om Harry Potter kredser tematisk om det godes kamp mod det onde, men også omkring fællesskabets styrke og loyalitet over for individets selvoptagethed. Harry Potter deler mange af de samme evner, som Voldemort besidder og er på enhver tænkelig måde en exceptionel troldmand. Men ulig Voldemort sætter Harry sin lid til sine venner, og han forstår hvilken kraft, magisk eller ej, der ligger i kærligheden.