Søskendejalousi og sort magi

Den første bog i Chrestomanci-serien “Charmed life” er fra 1977 (“Et fortryllet liv”, 1991) er nok den mest barske. Hovedpersonen hedder Eric, og hans forældrer dør i en mystisk flyulykke. Selv overlever han og søsteren Gwendolen på forunderligste vis. Det viser sig, at Gwendolen er en heks med magiske evner. Søskendeparret flytter ind hos en uduelig og nærig heks i landsbyen, som har ondt af de forældreløse børn. Fru Sharp er eksamineret heks og prøver at give Gwendolen timer i magi, men pigen bliver ikke udfordret nok og må søge ekstraundervisning hos troldmanden hr. Nostrum. Sammen lægger de skumle planer.

07221207

Eric bliver kaldt Kat, fordi han kommer ud for en del ulykker, men altid heler hurtigt. Man siger jo, at en kat har ni liv. Han er en følsom fyr, der savner sine forældre og gerne vil gøre sin smukke søster glad. Han ser op til Gwendolen og er ligeglad med, at hun i virkeligheden behandler ham dårligt. Han er selv ret uduelig til magi, mens søsteren bliver kendt og frygtet i den lille landsby. Gwendolen keder sig imidlertid og skriver sin nød til ærkemagikeren Chrestomanci. Det ændrer deres liv totalt. Efter et besøg tilbyder han dem nemlig at bo hos sig med Chrestomanci-familien på hans slot i en anden verden. Gwendolen har svært ved at indordne sig under hans regler og acceptere, at der er nogle, der er bedre til at trylle end hende. Selvom Eric virker som den svage hele vejen gennem fortællingen, viser det sig, at grunden til, at de er inviteret til Chrestomanci-slottet er, at Eric er den næste Crestomanci.

Romanen tager komplicerede følelser op som det at elske et familiemedlem, der egentlig kun gør én ondt. For Erics søster behandler ham rigtig dårligt. Hun er egoistisk og tager ikke hensyn til andre mennesker, mindst af alt hendes bror. Faktisk udnytter Gwendolen ham for egen vindings skyld. Derfor rummer fortællingen også en splittelse mellem at gøre det rigtige og at dække over dem, man holder af. Eric lærer på den hårde måde at tage ansvar for sit eget liv og ikke lade folk udnytte sig.