Beslægtede forfatterskaber

Det er ikke sådan lige at pege på forfatterskaber, der i tematik eller omfang på nogen måde minder om Kierkegaards. Inspirationskilderne er stort set hele den europæiske filosofiske og teologiske litteratur. Stort lettere bliver det heller ikke at pege på steder, hvor Kierkegaards tankegods har levet videre i litteraturen. Heller ikke her fordi han ikke har inspireret nogen, men snarere fordi hans overvejelser, litterære stil og eksistentielle perspektiv kan genfindes så mange steder, særligt i dansk, men også i europæisk litteratur.

Den tyske filosof Friedrich Nietzsche, der levede fra 1844 til 1900, nævnes ofte sammen med Kierkegaard som ophavsmand til eksistentialismen. I udgangspunktet er det ikke så indlysende at spænde de to for den samme vogn, da man lidt groft sagt kan sige, at Kierkegaard søgte efter Gud, mens det omvendte var tilfældet for Nietzsche – han ville udstille og afvikle kristendommen. Alligevel er deres optagethed af det enkelte menneske og dets forhold til sig selv og til Gud en oplagt parallel.

Et indlysende sted at pege på er dog efterkrigstidens franske eksistentialisme som en central videreførelse af kierkegaardsk tankegods. Mest kendt er Jean-Paul Sartre, der betragtes som grundlæggeren af den moderne eksistentialisme – og en forfatter som Albert Camus skylder Kierkegaard meget.

Selv om den del af den europæiske eksistensfilosofiske tradition er gået noget af mode de seneste årtier, er Kierkegaards værk det faktisk ikke. Snarere tværtimod. I eksempelvis Kina og Japan er interessen – i hvert fald i akademiske kredse – støt stigende, ligesom det øvrige Europa læser Kierkegaard i stor stil. Og med 200-året for Kierkegaards fødsel i 2013 skabes der yderligere opmærksomhed om den berømmede dansker.

Netop fordi Kierkegaard beskæftiger sig med det enkelte menneskes grundlæggende eksistentielle problemstillinger, er hans forfatterskab i en vis forstand både universelt og tidløst. Af nutidige forfatterskaber, hvor Kierkegaard er en tydelig inspiration, kan nævnes den amerikansk-norske forfatter Siri Hustvedt, hvis forfatter kredser om tilsvarende problemstillinger, ligesom japanske Haruki Murakami også har læst Kierkegaard.