Frode og alle de andre rødder

Citat
”Det ringer tidligt ud i dag. Så kan vi lige nå at spise en is nede ved iskiosken. Og så tog han alle børnene med ned til iskiosken og gav dem en is hver, selv om det var langt hen i januar måned. Da Simme hørte den historie, rystede han bedrøvet på hovedet og mumlede: Den mand er da helt ækvivalent. Hvad er ækvivalent for noget? Spurgte Frode. Aner det ikke, sagde Simme. Det er noget, jeg har hørt i radioen.”


”Frode og alle de andre rødder”, s. 52.
Tegning fra
 

”Frode og alle de andre rødder” (1979) er som de fire første af Ole Lund Kirkegaards bøger en fortælling om opfindsomme og virkelystne drenge og evt. et par piger. Fortællingen handler om Frode, der skal til at begynde i skole. Han får mange gode tips af sin noget større ven Simme, som han prøver af på læreren, der ikke helt reagerer, som Simme har regnet med. Samtidig bliver den sure Hr. Storm i Frodes opgang udsat for den ene mere mystiske forbrydelse efter den anden af en person, der kalder sig løbehjulstyven. Frode og hans venner sætter sig for at opklare sagen, og til deres forbløffelse finder de frem til, at det er læreren, der er tyven. Alt ender i fryd og fælles galskab, da læreren inspirerer hele flokke af børn og voksne, selv Hr. Storm, til at løbe rundt på løbehjul og sige gnæk.

05447925

I fortællingen består persongalleriet af en masse børn, herunder Frodes kammerater Læris, Simme, Dille, glemsomme Spætte og Frodes kæreste Stinne. Den obligatoriske lærer er stadig en central figur, og i denne fortælling er der skruet op for den sure voksne i form af Hr. Storm, som hader alt i denne verden og fastslår at: ”alle dage er modbydelige”. ”Frode og alle de andre rødder” kan karakteriseres som en børnekrimi eller detektivhistorie, idet det meste af fortællingen kredser om at opklare, hvem den mystiske løbehjulstyv er.