Baggrund

Citat
“Barndommens smil. Noget der skuffende ligner den ægte vare. Det samme smil fra en ’Nina’, en ’Nora’, en ’Julie’, en ’Hedda’. Også på bryllupsbilledet er masken uforandret, end ikke med et barn på armen krakelerer den.”

Chokoladedøden”, s. 132.

Lis Vibeke Kristensen blev født i 1943 og voksede op i Svendborg. Som ung flyttede hun til Aarhus, hvor hun uddannede sig i dramaturgi på universitetet. Det førte til mange års karriere i teaterverdenen: Hun arbejdede blandt andet som dramaturg, oversætter og instruktør, og hun var teaterchef i over ti år, først på det svenske Länsteatern i Örebro og siden på Svalegangen i Aarhus. Sideløbende skrev Lis Vibeke Kristensen dramatik til TV og radio, hun freelancede som kulturjournalist og anmelder, og hun var gæstelærer ved flere amerikanske universiteter.

I 1993 satte hun teaterkarrieren på pause for at koncentrere sig om at skrive. Hun var debuteret ti år forinden, i 1983, med digtsamlingen ”Jeg har tænkt på dig: digte til mænd”. ”Som teaterchef har man ikke tid til at skrive. Et par noveller var alt, hvad der kom ud af den periode[…] ” fortæller Lis Vibeke Kristensen (Lis Vibeke Kristensen: Biografi. Litteratursiden, 2000-01-21). Hun udgav sit næste værk, som var ”Knælerens sommer” i 1995.  Erfaringerne fra teatret præger i høj grad Lis Vibeke Kristensens forfatterskab, både tematisk og sprogligt: ”Teatret har lært mig noget om fortællestruktur og om at tage det med, man har brug for, og derefter fjerne det, der ikke er nødvendigt. Teatrets billeder var mine billeder, indtil det, jeg havde at sige, ikke længere kunne rummes i teatrets univers.” (Lis Vibeke Kristensen: Biografi. Litteratursiden, 2000-01-21). 

Hun er en produktiv forfatter og har indtil videre udgivet over 25 titler inden for både skønlitteratur og faglitteratur, og flere af værkerne er oversat til blandt andet tysk, svensk, norsk og estisk. Ved siden af sit skønlitterære forfatterskab arbejder Lis Vibeke Kristensen som konsulent og underviser i lederskab og kommunikation. Privat bor hun sammen med sin mand af andet ægteskab i Malmø. ”Han er min bedste kritiker og den første læser af alt, hvad jeg skriver,” fortæller Lis Vibeke Kristensen (Lis Vibeke Kristensen: Biografi. Litteratursiden, 2000-01-21).