Baggrund

Citat
”Det var, som om han først nu blev klar over, hvad han var gået glip af (…). Det, han havde ledt efter, var noget, han fandt her. Noget, den arktiske vildmark kunne give ham. Oplevelser, ensomme udfordringer, ingen ville få noget at vide om. Næsten som en slags kærlighed.”

”Hollændergraven”, s. 256.

Det er ikke blot i Monica Kristensens romaner, at den særegne arktiske natur spiller en hovedrolle; den har også udgjort hovedparten af hendes voksne liv. Både hendes uddannelse og arbejde har koncentreret sig om gletsjere, sne og kuldegrader, mens hun senere har ledet adskillige polarekspeditioner til både Arktis og Antarktis. Reelt lå det ikke i kortene, at den anerkendte forsker skulle skrive skønlitteratur, men som hun selv siger: ”Livet kom i vejen” (Tommy H. Brakstad: TV-giganter vil ha norsk krimsuksess. Dagbladet, 2011-10-03).

Monica Kristensen blev født i svenske Torsby i 1950 som barn af et svensk/norsk forældrepar. Familien flyttede kort efter til Kongsvinger i Norge, hvor hun voksede op. Efter afsluttet gymnasium kastede hun sig over et længerevarende studieforløb. Hun læste matematik og plasmafysik i Tromsø og Oslo. Med en cand.scient. i bagagen drog hun i 1976 til Ny-Ålesund på Svalbard for at forske, og her fødtes fascinationen af det arktiske. I slutningen af halvfjerdserne flyttede hun til Cambridge, hvor hun fik en mastergrad i polarforskning ved byens berømte universitet. Her afsluttede hun også i 1983 sin doktorafhandling om glaciologi – studiet af naturligt forekommende is.

I 1986 blev Monica Kristensen den første kvindelige leder af en polarekspedition, da hun sammen med tre kolleger vandrede flere tusind kilometer i sporene på den berømte norske polarforsker Roald Amundsen. Hun har i en årrække arbejdet som meteorolog, men flyttede i 1998 tilbage til Svalbard, hvor hun ledte forskergruppen Kings Bay A/S indtil 2003.

Fascinationen af at skrive skønlitteratur opstod tidligt; Monica Kristensen mindes at have skrevet digte allerede i 6-års-alderen (Interview med Forfatterweb, marts 2012). Det er dog først efter at have lagt de udmarvende polarekspeditioner bag sig, at hun også har lagt forfatternavn til andet en forskningsrapporter. ”Hollendergraven” udkom i Norge i 2007 til pragtanmeldelser. Siden er yderligere tre bøger tilføjet den kriminalserie om Svalbard, som er planlagt til samlet 12 bind. De danske oversættelser kommer løbende, og Nordisk Film har købt filmrettighederne.

Monica Kristensen bor i dag udenfor Oslo med sin mand og datter.