Baggrund

Citat
”Døren gled lydløst op, og pludselig trængte det dumpe virvar af mange stemmer og den afdæmpede lyd af vild jazzmusik ud fra lokalet. En mand så dem an, imod ham var gorillaen ude på gaden en spirrevip. Først efter han havde mønstret dem indgående, trådte han til side og lod dem passere.”
”Den våde fisk”, s. 207-208.

Volker Kutscher blev født i 1962 i nærheden af Köln i det daværende Vesttyskland. Som ung studerede han ifølge egen beskrivelse ”brødløse kunster” i germanistik, filosofi og historie på universiteterne i Wuppertal og Köln, mens han især i forbindelse med studierne i tysk litteratur prøvede at finde en vej ind i forfattergerningen. Den humanistiske studiebaggrund ledte dog i første omgang ikke Kutscher ind i bogverdenen, og efter sin universitetstid blev han redaktør på et lokalt dagblad i den lille by Wipperfürth, ikke langt fra Köln. Sideløbende med sit virke som journalist begyndte han alligevel i halvfemserne at udgive bøger sammen Christian Schnalke. I 2002 skrev Volker Kutscher sin første bog som eneforfatter, ”Der schwarze Jakobiner”, og fem år senere fik han sit endelige gennembrud som krimiforfatter med ”Den våde fisk”, Kutschers første roman i serien om Gereon Rath, opdageren fra Köln, som vikler sig ind og ud af mordgåder i mellemkrigstidens Berlin.  

Siden har Volker Kutscher været fuldtidsforfatter og holdt sig til sin succesfulde formula: En blanding af mørk, amerikanskinspireret krimi blandet med historielektioner fra Weimarrepublikkens Berlin, hver gang med Gereon Rath som omdrejningspunkt.  

Egentlig havde Volker Kutscher ikke forestillet sig, at han skulle skrive populærlitteratur med elementer så ufine som krimiplots og pageturner-suspense, og som ung humaniora-studerende var hans ambition at opfinde en helt ny form for roman. Men da han som journalist stiftede nærmere bekendtskab med den mere håndværksmæssige tilgang til skrivning, indså han, at det kræver sin kunst at skrive, så det appellerer bredt. I dag kan bestsellerforfatteren ikke forestille sig en anden indstilling til sin gerning, og med Kutschers egne ord havde han ikke som ung set, ”hvor svært det er at skrive populærlitteratur. Eller hvor sjovt det er” (Werner Grosch: Interview i Kölnische Rundschau, 2013-02-07. Egen oversættelse). 

Selvom Volker Kutscher skriver om Berlin, bor han i dag i Köln med sin familie. Han har dog siden firserne haft sin jævnlige gang i Tysklands hovedstad.