De døde vågner

Citat
””Tom, kan du kende mig?” Han er næsten henne ved mig. Toms mælkehvide øjne skinner i mørket. Han griber ud efter mig. Jeg undgår ham, men han går frem mod mig igen. Han er blodig omkring munden og springer pludselig frem mod mig med blottede tænder, så jeg bliver nødt til at sparke ud efter ham.”
”De døde vågner”, s. 101.

”De døde vågner” (2015) er første bind i Line Kyed Knudsens science fiction-serie ”Hvidt støv”. JegfortællerenJeg-fortælleren er 18-årige Emily, som går i gymnasiet og bor hos sin faster og onkel. En meteorit ramte jorden, da hun blev født, og hun mistede sin mor, og faren forsvandt. 18 år senere udbryder der en dødelig virus, der breder sig som en epidemi i byen Ranton, hvor Emily bor. Folk omkring hende dør inden for et par døgn, og hun må selv begrave sin faster og onkel. De fleste af hendes klassekammerater dør, og Anthony, som hun er hemmeligt forelsket i, forsvinder sporløst.

Emily er tilsyneladende ikke blevet smittet af den farlige virus, og hun møder flere andre unge, som heller ikke er smittede. Blandt dem er klassekammeraten Palina, som er en forkælet rig pige, der er kæreste med Anthony. Emily møder også en fremmed rødhåret pige med kniv, Rose, på skolen.

51637461

Drengen Filip hjælper Emily, da hun er i knibe, fordi hendes onkel er blevet til en zombie. Emily og en gruppe af unge usmittede forsøger nu at overleve i et farligt miljø. Det er bagende varmt, og strømmen går, så madvarerne i folks køleskabe begynder at rådne. Der er intet lys og bælgravende mørkt om natten. De unge forsøger at finde ud af, hvorfor netop de ikke er smittet med virussen, og langsomt går sammenhængen op for dem. Emilie vil gerne være læge, og hendes kendskab til kroppen hjælper de unge i flere situationer.

Historien er fortalt ud fra Emilys synsvinkel og beskriver, hvordan hun og de andre unge forholder sig til katastrofen, og hvordan de reagerer, når de kommer under pres og må flygte fra de kødædende zombier. Romanen er inddelt i ni kapitler, og der er mange spændende og ulækre beskrivelser af de unges kamp for at overleve. Historien foregår i en nær fremtid, hvor der godt kunne udbryde en dødelig virus. Zombie-temaet er velkendt i science fiction-litteraturen, og de unge får testet deres overlevelsesevner, loyalitet og sammenhold. Men der er også plads til forelskelse og kærlighedsintriger, selvom de unge lever i undtagelsestilstand.