Introduktion

Clive Staples Lewis (1898-1963) er en af de mest berømte og elskede fantasyforfattere nogensinde. Særlig kendt er hans udødelige 7-binds-serie om eventyrlandet Narnia, som Lewis skrev kort efter 2. Verdenskrig, og hvoraf flere bind er blevet filmatiseret, både som tegne- og tv-film. (En stor ny biograffilm, baseret på Løven, heksen og garderobeskabet, er undervejs, og den skulle få premiere i 2005.)

24223337

Lewis var temmelig religiøs og skrev mange kristne fag- og skønlitterære bøger. Han var en meget populær amatørteolog, ikke mindst grundet hans sjældne evne til at argumentere klart og formulere sig forståeligt, samt hans fokus på den type religiøse problemer, som almindelige mennesker går og grubler over.

Lewis havde en strålende akademisk karriere; han underviste bl.a. på de fine gamle universiteter i Oxford og Cambridge. Han var i efterkrigstidens Oxford lidt af en stjerne, og han havde et nært venskab med en anden berømt lærer fra Oxford, nemlig forfatteren til eventyrene om Hobitten og Ringenes Herre: J.R.R. Tolkien (1892-1973). (Det var efter sigende C. S. Lewis, der i ’39 overtalte Tolkien til at sende Hobitten ind til et forlag!)

C. S. Lewis var en alsidig forfatter, som skrev lyrik, litteraturkritik, litteraturhistorie, børne- og voksenfiktion, populærteologi og selvbiografiske værker. En del af Lewis’ bøger er oversat til dansk, heriblandt mange af hans kristne bøger, foruden naturligvis serien om ”Narnia”

Desuden er Lewis’ science fiction-/fantasybøger for voksne, den såkaldte Tavse planet- eller Cosmic-trilogi, oversat til dansk – en serie, Lewis kaldte ”et moderne eventyr for voksne”. Bøgerne består af ”Den tavse planet”, Rejsen til Venus og Den frygtelige kraft.

Den første bog i serien handler om sprogforskeren dr. Ransom, som af den gale videnskabsmand Weston og dennes onde assistent Devine bortføres til planeten Malacandra, eller Mars. Her vil de ofre Ransom til marsboerne, som imidlertid viser sig at være betydeligt mere civiliserede end menneskene selv. I andet bind kommer Ransom til Venus – eller Perelandra – som er et slags paradis i rummet. Ransoms ærkefjende Weston prøver imidlertid at ødelægge dette paradis, og Ransom ser som sin opgave at forpurre Westons onde planer. I seriens tredje bind, som er langt det længste, er vi tilbage på Jorden, hvor Djævelen længe har regeret, og hvor en dæmonisk, videnskabelig organisation vil underlægge sig menneskeheden.