Efter tusind års fromme bønner

Citat
”Det var ikke let for en ung mand at holde sit arbejde hemmeligt, øver han sig på at sige. En ung raketforsker, hvilken stolthed, hvilken ære. Man havde jo sådan lyst til at dele sin begejstring med nogen.”
”Efter tusind års fromme bønner”, s. 187.

Yiyun Li debuterede med novellesamlingen ”A Thousand Years of Good Prayers” i 2005 (“Efter tusind års fromme bønner”, 2013). Novellen ”Tilovers” handler om Bedstemor Lin, der efter mange år som fabriksarbejderske bliver afskediget. Af økonomiske årsager indgår hun et kortvarigt ægteskab med en gammel dement mand. Efter hans død bliver hun ansat som rengøringshjælp på en kostskole og bliver reservebedstemor for den seksårige kostskoledreng Kang. Drengen stjæler pigesokker, men Bedstemor Lin dækker over ham, så drengens tyverier ikke bliver opdaget. Følelsen af samhørighed med drengen giver hende mening i livet, indtil hun igen bliver afskediget.

50815498

I titelnovellen ”Efter tusind års fromme bønner” er hr. Shi rejst fra Kina til USA for at hjælpe sin datter efter en skilsmisse. Datteren er meget afvisende over for faren. Hun bærer nag over, at de aldrig talte sammen i hendes barndom, fordi hr. Shi ikke kunne tale om sit tophemmelige arbejde som raketforsker. De mange års tavshed mellem far og datter gør samtalen mellem dem hård og uforsonlig. I stedet betror hr. Shi sig til en iransk kvinde, og selvom de ikke forstår hinandens sprog, så forstår de begge betydningen af at lette sit hjerte.

Novellesamlingen indeholder ti noveller, hvoraf de otte har en tredjepersonsfortæller. Tematisk kredser novellerne om ensomhed, tavshed, udødelighed, familierelationer og proformaægteskab. Familien udgør et vigtigt fundament i det kinesiske samfund, og hvis man som Bedstemor Lin ikke er nogens hustru eller mor, så tæller man ikke i samfundet. Drengen Kang er også tilovers i sin familie, men sammen har de et fællesskab for en stund.

Hr. Shi blev i fortiden pålagt at være tavs omkring sit arbejde, og den pris, han betaler nu, er, at han datter straffer ham med en lignende tavshed. Novellen beskriver i en melankolsk tone, hvordan det totalitære regimes kontrol over folks handlinger og ord har konsekvenser langt ind i familielivet og gør folk ensomme og indesluttede.