Gulddreng, smaragdpige

Citat
”Da Siyu mødte professor Dai første gang ved en rundvisning på universitetet under introugen, havde den ældre kvinde jagtet en ugle gennem den svagt oplyste gang. Hun ænsede knap nok flokken af nye studerende og bevægede sig hele tiden i en let foroverbøjet stilling, som om hun løb i hælene på sit lille barn og var parat til at gribe det, hvis det skulle falde.”
”Gulddreng, smaragdpige”, s. 183-184.

Novellesamlingen ”Gold Boy, Emerald Girl” fra 2010 (”Gulddreng, smaragdpige”, 2011) består af ni skæbnefortællinger. ”Venlighed” er den længste af novellerne og handler om den midaldrende lærerinde Moyans ensomme liv. Jeg-fortælleren beretter om, hvordan hun som ung mødte professor Shan, der lærte hende engelsk, så hun kan læse Charles Dickens og D.H. Lawrence. Professoren lærte hende også, at: ”Kærlighed sætter os i gæld” (s. 71). Moyan mindes sin tid som ung kadet i det kinesiske militær, hvor løjtnant Wei uden held forsøgte at etablere et venskab med hende.

I titelnovellen ”Gulddreng, smaragdpige” introducerer den kvindelige professor Dai en af sine kvindelige studerende for sin succesfulde, rige søn uden at vide, at et ægteskab mellem de to unge er umuligt, fordi sønnen er homoseksuel. Den kvindelige studerende er tiltrukket af professor Dai, og siger ja til et arrangeret ægteskab med sønnen for at være tæt på professor Dai.

28889496

Novellesamlingen består af én lang jeg-fortælling og otte tredjepersonsfortællinger.

Der er en stærk følelsesmæssig intensitet i novellerne, som tematisk kredser om ensomhed, sorg, tab, arrangerede ægteskaber og homoseksualitet. Lærerinden Moyan formår ikke at tage imod det venskab, som andre tilbyder hende. Hendes motto er, at når hun ikke elsker nogen, så kan intet besejre hende.

Novellen går i dialog med Dickens’ og Lawrences bøger, og Moyan ser sit eget liv tydeligere ved at læse dem, men hendes modstand mod at leve sit liv gør, at hun forbliver ensom.

Det arrangerede ægteskab i den sidste novelle giver tre ensomme sjæle mulighed for at bo sammen og måske føle sig mindre ensomme, selvom de ikke kan tilfredsstille hinandens fysiske begær. Homoseksualitet er et tabu, og det er ikke muligt at realisere sig selv som i Vesten, så de arrangerer sig i stedet, så det ligner et ægteskab mellem mand og kvinde, hvilket giver en social og økonomisk sikkerhed. Prosastilen i novellerne er stemningsmættet, melankolsk og lavmælt humoristisk.