Baggrund

Citat
”I en bås hældte han coken ud på wc-låget, mens jeg rullede en dollarseddel. ”O-K!” Med bedøvede, vatagtige læber og kokainen syngende gennem nervespidserne kyssede vi bagefter hinanden, mens jeg lod hånden glide ned mellem lårene og op under kjolen.”
”Pussyland”, s. 104.

Henrik List er født i 1965 i Esbjerg. Hans far arbejdede i toldvæsnet, moren var sekretær, og forældrenes opdragelse var præget af overbærenhed, når den unge List lavede ballade i skolen. Uagtet rebeltendenserne klarede han sig godt fagligt. I teenageårene dyrkede han punk-kulturen, men fik også skrevet sin første digtsamling ”Udbrud”, udgivet i 1984. Samme år indledte han studier i litteratur og moderne kultur på Københavns Universitet, men han forlod den akademiske verden fire år efter. Den lyriske debut blev fulgt af to andre digtsamlinger, ”I flænger af ilt og støv” (1985) og ”Miraklernes tid” (1988).

Derfra begyndte en periode, hvor List brugte sin væsentlige energi på kulturjournalistik. Han redigerede bl.a. musikmagasinet MM og kom i starten af 1990’erne til Berlingske Tidende. Her dækkede han den amerikanske litteratur, der siden skulle sætte aftryk i hans skønlitterære forfatterskab. Han markerede sig på Berlingske med klummeserien ”Henne om hjørnet”, hvor han og kollegaen Torben Weirup fortalte historier fra Vesterbros værtshuse og omegn. List debuterede som novelleforfatter og udgav ”Pussyland” (2001), mens han stadig var tilknyttet avisen, men han sagde op i 2003: ”Jeg havde forfatterdrømme, jeg skulle have realiseret. Jeg var kendt som en journalist, der overskred grænser. Man kunne godt være fræk og provokerende til en vis grænse. Men så kom der en selvcensur også.” (Helene Navne: Forfatter udfordrer middelklassens værdier med sexskandale-bog. Politiken, 2014-01-31).

Afskeden med avisformatets begrænsninger har resulteret i et forfatterskab, der løber i et faglitterært spor – med vægt på essayet – og et skønlitterært, der tæller romanerne ”Kære fucking dagbog (2009) og ”Solen skinner aldrig på en go-go-bar” (2014).

”Det ene udelukker ikke det andet” lød titlen på et af de numre af københavnermagasinet Schäfer, List var med til at redigere fra 1994 til 2004, og det samme kan siges om bredden i hans produktion. Selv placerer han den i et felt, der hverken er ”den blåstemplede og statsstyrede litteratur” eller ”det store brede ’Familien Danmark felt’, der sælger tonsvis af bøger i Bilka eller Bog og Idé”. (Signe Grejsen Nissen: Playboyens profetier fra sengekanten. Lixen, 2008-06-01).

Den gamle teenagepunker har fundet sig til rette som en af dem, der står uden for, ligesom karaktererne i hans fiktion og mange af de medvirkende i ”Henne om hjørnet”-klummerne. Skrivende har han været hele vejen. ”Den amerikanske forfatter Charles Bukowski sagde engang: ”Du vælger ikke skriften – skriften vælger dig”, og sådan har jeg altid haft det.” (Peter Tougaard: Henrik List: At skrive er et spørgsmål om liv og død. Jydske Vestkysten, 2014-08-02).