Fremmed under samme hud

Citat
”Jeg står op ad væggen bundet til et vandrør . sløret . som/ en anslået basstreng . en hård varm bølge brænder i mig ./ ledningerne snærer om håndled og ankler og fortsætter hen til en / monitor . det synger i rørende . jeg er din drone din langstrakte/ tone”
”Fremmed under samme hud”, s. 19.

Niels Lyngsøs ”Fremmed under samme hud” (2013) med undertitlen ”Versioner” kan med en vis retfærdighed betegnes som en litterær udgave af en 69’er. Man kunne også kalde det en bolle-vendebog. I hvert fald har bogen to forsider, og 69 sider inde mødes de to tekster og står på hovedet over for hinanden. Den frække form mimer i den grad bogens tema, for der er sex på tapetet fra start til slut.

De to dele spejler hinanden med et kvinde-jeg i den ene og et mande-jeg i den anden. Indholdet er det samme, der byttes blot om på ”jeg” og ”du”. Ser man f.eks. på bogens første sider, lyder de to forskellige versioner således: ”Jeg ligger på en svagt belyst madras . min kusse er svullen” (s. 7), mens den anden udgave lyder: ”Du ligger på en svagt belyst madras . din kusse er svullen” (s. 7). Her finder man altså årsagen til bogens undertitel, i og med at læseren får den kvindelige version og den mandlige. Altså skildres mandens og kvindens oplevelse af sexakten tilsyneladende fuldstændig ens med kussen og pikken som en slags spejlende Yin- og Yang-figurer.

29943087

Sprogligt lægger Niels Lyngsø ikke fingre imellem, det kvindelige køn er en kusse, og lemmet en pik. Teksterne kredser om den seksuelle ekstase, og både sprog og indhold leveres lige på og hårdt, selvom litteratdigteren også smider belæste hilsener af sted til folk som George Bataille (1897-1962), mens bogens titel er en reference til Søren Ulrik Thomsens digtsamling ”Ukendt under den samme måne” (1982).

”Fremmed under samme hud” viser Niels Lyngsøs evne til at lade form afspejle indhold ind en grad som må give typografer og bogtrykkere hovedbrud.

Selv udtalte han i forbindelse med bogens udgivelse til Weekendavisen: ”Der er en litterær berøringsangst over for det seksuelle. Vi har masser af porno, og vi beskæftiger os med sex mange steder, men det forbliver på et underholdningsniveau. Det, som mangler, er blikket for de mørke sider og de uforståelige sider. Magtspillet, som ligger i den seksuelle relation, og som også er et symbol for det magtspil, som findes i alle relationer.” (Johanne Mygind: Det frække opstår, når man trodser skammen. Weekendavisen, 2013-17-05).