Beslægtede forfatterskaber

Jim Lyngvilds fantasy-forfatterskab er stærkt inspireret af universet i J.R.R. Tolkiens bøger om Ringenes herre. Jim Lyngvild siger selv: ”Allerede fra barnsben har jeg levet mig ind i en verden med alfer og feer, godt hjulpet på vej af min mors antikvitetsforretning samt hendes højtlæsning af Ringenes Herre. Man kan stadig sige, at jeg lever i to verdener: den reelle, hvor jeg skal opføre mig ordentligt og har styr på regningerne, og den magiske, hvor jeg kan drømme mig væk til fantastiske riger. Alt dette er spundet sammen til mine fortællinger om landet Anglesey, hvor både Kongen, Epos og enhjørningen og Alfemod og ulveblod foregår.” (Red: Jim Lyngvild i Tolkiens fodspor. www.kvindeguiden.dk, 2010-11-19).

Tolkiens verdensberømte bøger ”Eventyret om ringen” (1954), ”De to tårne” (1954) og ”Kongen vender tilbage” (1955) handler om en flok hobbitter, der drager ud på en farlig rejse for at tilintetgøre en magisk og uhyre magtfuld ring og dermed redde verden fra troldmanden Saurons herredømme.

I Kongen-serien kan man finde fællestræk. Jerod må som hobbitterne forlade sin trygge og velkendte verden og sætte livet på spil i en større sags tjeneste. Ligesom hobbitterne må Jerod søge efter en genstand, der i de forkerte hænder er dødsensfarlig, nemlig Urials krone. Og endelig må Jerod ligesom hobbitterne erkende, at det at give afkald på magten nogle gange er det mægtigste at gøre.

Serien om Kongen har også lighedspunkter med Michael Endes roman ”Den uendelige historie” (1979). Her møder læseren drengen Bastian, der har mistet sin mor og som bliver mobbet hver dag. Bastian er utrolig ensom og har ingen at snakke med om sin sorg. En dag stjæler han en bog fra et antikvariat, men det er ikke en helt almindelig bog. Den handler om drengen Atreyus, der bor i landet Fantasien, et eventyrligt rige, der regeres af Den Barnlige Kejserinde. Bastian lader sig opsluge af historien og får vanskeligere og vanskeligere ved at skille fantasi og virkelighed ad. Snart må han selv rejse til Fantasien for at redde dets indbyggere.