Baggrund

Citat
”Nå. Men nu kommer det, det dér om barnet der rejser sig op af vuggen midt om natten og kaster noget – alt muligt – op, som en hastigt tilkaldt augur (eller børnelæge måske?) tager varsel af med henblik på barnets fremtidsmuligheder./
Det begynder enkelt:/ Der kommer en krog ud af barnets mund. Det skal være slagter./ Men så kommer det svære:/ Der kommer et barn ud af barnets mund. Det skal være konferencier.”
”Barnet”, s. 13.

Preben Major Sørensen er født i 1937 i København til forældrene Andre Major Sørensen og Florence f. Kønig. Allerede som 15-årig begyndte han at skrive, og da han efter at have færdiggjort gymnasiet i 1957 begyndte på først Germanistik, Kristendomskundskab og siden Psykologi på Københavns Universitet, blev det hurtigt tydeligt, at det var forfatter, han gerne ville være, og ingen af studierne blev gjort færdige. Hans første udgivelse kom i 1964 i tidsskriftet 11+11 Prosa og Grafik med novellen ”Janus’ Død”, og blot et år efter i 1965 kom debutbogen ”Ildmesteren” på Borgens Forlag. Efter sin anden bog ”Vandmandens Gilde” fra 1967 fik Major Sørensen det treårige arbejdslegat af Statens Kunstfond, hans første større legat.

Som en ung mand i 1960’erne og 70’erne stod Major Sørensen ikke tilbage for at smage på, hvad der var på markedet af bevidsthedsudvidende stoffer: Hvis jeg havde røget mig virkelig skæv, måtte jeg straks producere, for ellers gik det hele i opløsning. Jeg var så bange for at miste grebet om virkeligheden, at jeg måtte formulere mig med det samme, så jeg fór væk fra selskabet, hen til skrivemaskinen. Men det, jeg skrev, kunne meget sjældent bruges litterært.” (Harald Voetmann: Et brændende øjeæble. Vagant, 2015-04-18).

Hvad der også lå i tiden, og også er blevet med Major Sørensen livet igennem, er en dyb interesse for østlig filosofi, og religiøse tekstsamlinger som Vedaerne og Upanishaderne har han læst livet igennem. Ligesom han har læst mange af europæisk filosofis klassikere som Platon, Schopenhauer, Husserl og Heidegger. Når det kommer til filosofien, bør den franske filosof og forfatter Georges Bataille dog nævnes i særlig grad. Hans tanker om overskridelse og ondskab er svære at komme udenom som inspiration for Major Sørensen.

I 1993 flyttede Major Sørensen til Nordlangeland for at komme væk fra det litterære parnas i København. Major Sørensen har aldrig været gift og bor stadig på Langeland alene.