Sultestrejken

Citat
”Den første nat svajede og stønnede campingvognen i den fuga af vind der kom susende op fra havet. Campingvognen var klodset op på blokke af slaggebeton, hundrede meter fra klippeskrænten, og tøjret med en kæde i begge ender. Da de tændte lyset, tænkte drengen at det hele må have lignet et trist og ubrugeligt fyrtårn.”
”Sultestrejken”, s. 243.

Novellesamlingen ”Sultestrejken”, som udkom på dansk i 2001, er sat sammen af to Colum McCann-udgivelser: Debuten ”Fishing in the Sloe-Black River” fra 1993 og ”Everything in This Country Must” fra 2000.

Bogen består af 14 kortere fortællinger og en længere novella (altså en lang novelle: 92 sider), som også er den historie, der lægger navn til samlingen. Novellerne foregår dels i Irland og i USA og koncentrerer sig om folk på bunden af samfundet. Der er faderen, der har mistet både søn og kone og nu sammen med sin datter kæmper for at redde deres druknende trækhest. En anden fortælling omhandler en japaner, der tilsyneladende er flygtet til en afsides krog af Irland, hvor han er et ensomt kuriosum for de lokale.

23778572

Et dominerende tema i novellesamlingen er den engelsk-irske konflikt. I bogens første fortælling, ”Alting her i landet må”, om den irske mand og hans datter, hvis hest er ved at drukne under en oversvømmelse, kommer netop dette problem på banen: En flok engelske soldater kommer forbi og redder hesten op af floden, men da datteren efterfølgende byder soldaterne på te, smider faderen dem ud og skyder hesten for ikke at komme til at stå i gæld til de skide englændere.

Også titelhistorien ”Sultestrejken” handler om en dreng, hvis onkel deltager i den anden irske sultestrejke, som fandt sted i irske fængsler i 1981. I alt 10 mennesker sultede sig selv i ihjel i protest over Englands premierminister Margaret Thatcher, et af dem parlamentsmedlem og medlem af IRA, Bobby Sands. Drengen er med sin mor flygtet til det forblæste Galway, hvor de bor i en utæt campingvogn. Historien begynder, da fire fanger har mistet livet, og drengen følger som besat med i sin onkels tilstand (selvom han aldrig har mødt onkelen). Han fordriver tiden med at strejfe rundt i byen, mens han indleder en karriere som ryger og lærer at spille skak.

Novellerne bærer alle på en tung tristesse. Det blæser, regner, øllet er kulsort, og hverken Johnny Logan, fodboldstjerner eller præstens velsignelser kan dæmme op for den nød og desperation, der hviler over hver enkelt fortælling i ”Sultestrejken”.