Ånden som vandrer

Drengen fra Roskildes Hotel Prindsen skifter navn til Malte, før vi atter møder ham i den store roman Prins(1997). Her på stranden i Nordsjælland forenes den udødelige soldat, den flyvende hollænder og sydhavsskipperen i skikkelse af en hundrede år gammel, nedfrossen søkaptajn.

21837784

En ånd, der har vandret i årmillioner, fra ravklumpens insekt til nutidsrævens tarmsystem, er historiens fortæller, og på den måde fletter sømandens kærlighedstragedie sig ind i en næsten nutidig dansk kærlighedsfarce på et kystpensionat med Herman Bang´ske sommerglæder og ditto-sorger.

Blandingen bliver en vidunderlig sproglig overskudsskildring af en drengs sommer på randen af den voksne erotiks hav, forfatterskabets ottende og mest modent stilsikre storroman med sammenvævning af skipperskrøne og barndomsindlevelse, verdenshav og andedam, myte og realisme i en beretning om, at ”mørkets fyrste og lysets prins er den samme”. Kritikermodtagelsen af den amerikanske udgave syntes at varsle et egentligt internationalt gennembrud.

Fortællingerne i Atkinsons biograf(1998) er indbyrdes forbundne, tilsammen ”en vandrehistorie”, som i elegant leg med tiden og kategorierne udgør smagsprøver på forfatterskabets sydamerikanske inspiration, men også den italienske.

Dén ligger også bag Rom-digtsamlingen Vinden i metroen(1990) og Ib Michaels nyeste bog, digtsuiten Rosa Mundi(2000). Her blandes Dante med moderne lyrikere, fra Arthur Rimbaud til (især) Gunnar Ekelöf. Den svenske poet bliver den danske digters skygge på endnu en rejse gennem Skærsilden, Helvedet og Paradiset i 75 digte af vekslende længde.